Tusk pozdravio razumne poteze Srbije u odnosima sa Prištinom 1Foto: Kabinet predsednika

Jedini način da se stvore uslovi u kojima bi dalji nastavak razgovora bio moguć, jeste da Priština povuče protivpravne i krajnje nerazumne odluke, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom u Briselu.

U saopštenju iz kabineta predsednika Srbije navodi se da je u razgovoru bilo reči o situaciji u regionu, protivpravnim merama Prištine i evropskim integracijama Srbije.

Vučić je istakao da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom i smatra da su razgovori jedini način rešavanja otvorenih pitanja i očuvanja regionalne stabilnosti.

Međutim, kako je naglasio, odluke Prištine o drastičnom povećanju taksi za 100 odsto, suprotno sporazumu CEFTA, zatim pokušaj otimanja elektroenergetskog sistema i usvajanje zakona kojima se omogućava transformacija tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. Vojsku Kosova, protivno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Briselskom sporazumu, stavu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, ali i sopstvenim pravnim propisima na tzv. Kosovu, onemogućavaju dalje razgovore.

„Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje i opredeljena da doprinosi tom cilju“, istakao je Vučić i dodao da je preduslov za uspešno ostvarivanje i unapređivanje regionalne saradnje strogo poštovanje zaključenih sporazuma i dogovorenih okvira saradnje od strane svih učesnica u regionu.

„Jedini način da se stvore uslovi u kojima bi dalji nastavak razgovora bio moguć, jeste da Priština povuče protivpravne i krajnje nerazumne odluke“, rekao je Vučić.

Tusk je, kako se navodi u saopštenju, pozdravio „razumne poteze Srbije u odnosima sa Prištinom“.

Sastanku Vučića i Tuska prisustvovala je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Vučić će posle sastanka sa Tuskom učestvovati na sastanku zapadnobalkanskih lidera, koji je sazvala visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Brnabić će se posle podne sastati sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari