U Beogradu je juče počeo skup Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD) „Nacionalno pomirenje, etnička u verska tolerancija na Balkanu“. Na dvodnevnom zasedanju Stalne međunarodne studijske grupe ECPD dominiraće problemi ljudske bezbednosti, povezani sa nacionalnim pomirenjem u zemljama Zapadnog Balkana.

U Beogradu je juče počeo skup Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD) „Nacionalno pomirenje, etnička u verska tolerancija na Balkanu“. Na dvodnevnom zasedanju Stalne međunarodne studijske grupe ECPD dominiraće problemi ljudske bezbednosti, povezani sa nacionalnim pomirenjem u zemljama Zapadnog Balkana. Takehiro Togo koji predsedava Savetom ECPD-a, najavio je konferenciju te organizacije oktobra u Miločeru, na kojoj će jedna od glavnih tema biti problem bezbednosti na Kosovu. On je juče istakao da jednoglasno proglašenje nezavisnosti Kosova nije doprinelo stabilnosti na Balkanu, već pojačalo neizvesnosti u regionu. Ser Džejms Mančam, predsednik Sejšela, koji predsedava Međunarodnom veću za mir, istakao je da proglašenje nezavisnosti nije legalan čin, i da je stvorilo „opasan presedan“.
Priština – Portparol Unmika Aleksander Ivanko izjavio je da šef te misije nije doneo odluku o produžetku mandata predsednicima opština sa srpskom većinom i da se Unmik time više neće baviti. „Unmik neće donositi odluku o ovim pitanjima. To je odgovornost nekoga drugog i vi treba sami da pronađete ko će imati tu odgovornost“, izjavio je Ivanko za dnevnik „Zeri“. Prema njegovim rečima, odluka da se mandati predsednicima opština sa srpskom većinom ne produže još jednom, doneta je u konsultaciji sa sedištem UN u Njujorku, zbog, kako je rekao, novih okolnosti na Kosovu stupanjem Ustava na snagu. Dnevnik konstatuje da o mandatu predsednicima opština sa srpskom većinom sada treba da odluče Međunarodna civilna kancelarija i institucije Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari