U kampanji može sve 1Foto: BNV

Iako većinska lista u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV) „Za bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“ nije zvanično objavila početak kampanje za izbor novog saziva veća, sasvim je jasno da su aktivnosti i izjave njenog lidera usmerene ka tom cilju.

Pojačana retorika optuživanja državnih vlasti za prošlost i sadašnjost, pominjanje rezultata referenduma o autonomiji Sandžaka od 1991. godine, briga o Bošnjacima na Kosovu, iniciranje promena imena osnovnih škola u sandžačkim osnovnim školama…

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je saopštilo da će izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina biti održani 4. novembra. Bez obzira na to, aktuelni predsednik BNV Sulejman Ugljanin misli da ih neće biti, jer su se BNV i Albanski nacionalni savet (ANS) dogovorili da pred Ustavnim sudom Srbije zatraže ocenu ustavnosti nekih odredaba Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Ugljanin smatra da su poslednjim izmenama zakona „smanjena prava manjina, a nacionalni saveti su svedeni na rang nevladine organizacije“. On smatra da pre izbora mora da se „reši pravna regulativa, moramo državu da nateramo da izvrši reviziju zakona, da poveća ovlašćenja saveta i njihov status“.

Mišljenja je da će žalba BNV i ANS „oboriti oba manjinska zakona i da će izbori biti prolongirani. „U suprotnom, izbori nas ne zanimaju, a mi smo imali veće i 1991. kada nije bilo izbora“, poručio je Ugljanin. Nije saopšteno za koje odredbe će biti zatražena ocena ustavnosti, a iz nadležnog ministarstva su poručili da to „neće zaustaviti održavanje izbora“. Pre dva dana, na konferenciji za novinare, Ugljanin je rekao da je u toku „izrada ustavnih žalbi na manjinske zakone“ i da će „narednih dana biti predate Beogradu“.

-BNV se neće baviti predstojećim izborima za nacionalne savete, već je to posao za bošnjački narod, institucije, nevladine organizacije i za sve one koji žele nešto da učine za sebe i svoju budućnost. Svi koji su zainteresovani formiraće svoje izborne liste, a naše je da podržimo najbolju. Mislim da će ključna stvar ovih izbora biti rešavanje statusa Sandžaka Bošnjaka, a ljudi ovde znaju ko najbolje može da učini za njih – naglasio je predsednik BNV.

Bošnjački nacionalni savet sebi u mandat uzeo je i izradu Strategije za mlade Sandžaka. Reč je o projektu koji će biti realizovan u saradnji sa nevladinim organizacijama a koje imaju konsultativno-participativni status. Krajnji cilj ovog projekta, koji će biti promovisan u septembru, je formiranje Instituta za održivi razvoj Sandžaka.

Kao deo predizborne kampanje ovde se tumači i Ugljaninov poziv ministru inostranih poslova Bedžetu Pacoliju da boravi u dvodnevnoj poseti sandžačkim gradovima, ali i njegova poseta Pacoliju u Prištini. Iz BNV je sopšteno da je kosovski zvaničnik podržao sve zahteve Bošnjaka u Sandžaku.

Pre posete Prištini, predsednik BNV je rekao da bi u pregovore između Beograda i Prištine trebalo da se uključi i bošnjački nacionalni savet. Ovaj svoj stav objasnio je u intervjuu prištinskom dnevniku Zeri. Razlog je „etničko čišćenje“ Bošnjačke mahale u severnom delu Mitrovice. „U tom smislu, lično sam tražio od Vlade Srbije da se BNV, kao zainteresovana strana, uključi u pregovore između Kosova i Srbije. Nažalost, Vlada Srbije nije prihvatila ovaj predlog, već je Bošnjačku mahalu, nakon izvršenih zločina, upisala u svoj ratni plen“, rekao je lider BNV. Na ovu inicijativu, Ugljanin je dobio odgovor od Bošnjačke koalicije „Vakat“, koja mu je u saopštenju za javnost, poručila da pitanje Bošnjaka na Kosovu treba da rešavaju „Bošnjaci koji žive u njenu na čelu sa svojim legitimno izabranim predstavnicima“ i da „Sulejman Ugljanin i BNV nemaju nikakve ingerencije na Bošnjacima Kosova“.

Kao i pre tačno četiri godine, na početku predizborne kampanje za novi saziv BNV, javnost u Srbiji je ponovo ustalasana odlukom da se menjaju nazivi osnovnih škola u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju. Ako direktori osam osnovnih škola u sandžačkim opštinama, (četiri u Novom Pazaru i po dve u Tutinu i Prijepolju), „postupe po naređenju“ Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), onda bi te ustanove trebalo da dobiju nova imena po ličnostima iz dalje i bliže bošnjačke istorije. Reč je o školama koje je bošnjački nacionalni savet proglasio „ustanovama od posebnog značaja za obrazovanje bošnjačke zajednice u Republici Srbiji“. Direktori škola i školski odbori su obavešteni o odluci i dostavljen im je spisak novih naziva škola. U saopštenju za javnost navedeno je da su rukovodstva škola „dužna da, u skladu sa zakonom, donesu odluke o promeni naziva“ i da pre početka nove školske godine Ministarstvu prosvete zahtev za davanje saglasnosti na te odluke

Novopazarska OŠ „Vuk Karadžić“ trebalo bi da dobije ime po autoru bosansko-turskog rečnika iz 17.veka Muhamedu Hevaiju Uskufiju, OŠ „Stefan Nemanja“ po bosanskom vladaru iz 12. Veka Kulinu Banu. Za školu „Jovan Jovanović Zmaj“ namenjeno je ime Ahmed Ali Gurbi, pesnik iz 18. veka, rođen u Novom Pazaru i pripadnik derviškog reda. I četvrta škola u Novom Pazaru, „Desanka Maksimović“ trebalo bi da promeni ime u OŠ „Musa Ćazim Ćatić“, po bosanskom književniku sa kraja 19. i početka 20. veka.

Tutinske osnovne škole „Aleksa Đilas Bećo“ i „Aleksa Šantić“ , po predlogu BNV, trebalo bi da se zovu, prva Ferhad-beg Draga a druga Kadija Gluhavički. Ferahd-beg Draga (Pepić), bio je osnivač i predsednik najuticajnije muslimanske partije između dva svetska rata „DŽemijat“, bio je saradnik Aćifa Hadžiahmetovića-Aćif efendije i radio je na ujedinjenju bošnjačkog, albanskog i turskog naroda. Škola „Aleksa Šantić“ trebalo bi da se zove „Kadija Gluhavučki“, sudiji čijom se zaslugom, u 14. veku, prvi put Tutin pominje u pisanim dokumentima.

I prijepoljeske osnovne škole „Vladimir Perić Valter“ i „Svetozar Marković“, BNV je proglasilo od posebnog interesa za obrazovanje Bošnjaka, pa je u skladu sa tim doneta odluka da im se promene imena. Škola „Vladimir Perić Valter“ dobila bi ime po Prijepoljcu Muratu Šećeragiću, koji je u Kraljevini Jugoslaviji bio vrhovni šerijatski sudija i komesar Islamske zajednice (IZ) za Sandžak, Crnu Goru i Srbiju, a posle Drugog svetskog rata bio je poslanik u Skupštini Srbije i zamenik vrhovnog poglavara IZ Jugoslavije. Ime profesora beogradskog Elektrotehničkog fakulteta dr Rifata Ramovića, predloženo je da dobije prijepoljska škola „Svetozar Marković“.

Prethodnih dana između opština Sjenica i Tutin i BNV potpisani su sporazumi o saradnji. Isti takav sporazum preskoro dve godine potpisan je i sa gradom Novim Pazarom. Iako sve ovo ukazuje da je počela intenzivna predizborna kampanja, neki zvaničnici BNV tvrde da je „samo reč o redovnim aktivnostima u okviru zakonskih ovlašćenja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari