U Kragujevcu sutra jubilarni 20. protest 1Foto: Facebook / Počelo je #KG (arhiva)

U Kragujevcu je za sutra posle podne zakazan jubilarni, 20. po redu protest građana protiv režima Aleksandra Vučića.

Pozivajući žitelje šumadijske i prve srpske prestonice na današnje demonstracije, organizacioni odbor je sa svoje Fejsbuk stranice poručio: “Znali smo da će ćemo da trajemo i nismo popustili“.

Poznavavaoci političkih (ne)prilika u Šumadiji smatraju da je organizacioni odbor protesta u Kragujevcu, nakon odlaska pojedinih članova, ipak u nečemu popustio, a to je da od prošle subote, za razliku od prethodnih 18 sedmica, sa Kragujevčanima šetaju i potom im se obraćaju čelnici političkih partija.

Prošle subote na Đačkom gtrgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije, pobunjenim Šumadincima su se, podsetimo, obratili funkcioner Narodne stranke, istoričar Čedomor Antić, te zamenik predsednika Djilasove Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

Sutra će sa Kragujevčanima, prema oficijelnoj najavi, da šetaju profesor dr Čedomir Čupić i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

U organizacionom odboru protesta i dalje, medjutim, tvrde da su nestranačko i samostalno telo, ali da su, na tehničkom nivou, u vezi sa organizacijom dolaska govornika, u kontaktu sa Savezom za Srbiju.

Na govornici će biti za one koji žele promene i imaju šta da kažu, a uoči prošonedeljnog protesta, tvrde u odboru, usaglašen je stav da su nepoželjni samo oni koji saradjuju sa Srpskom naprednom strankom..

Po šumadijskim kuloarima sve glasnije se, pak, špekuliše da su i proteste u Kragujevcu, nakon troipomesečnog opiranja organizatora, ipak preuzele pojedine stranke Saveza za Srbiju.

U tom kontekstu posebno se apostrofiraju Narodna stranka Vuka Jeremića i Djilasova Stranka slobode i pravde. U Narodnoj stranci odbacuju takve navode i napominju da je samo jedan aktivista te partije član organizacionog odbora protesta, te da je i on, s obzirom da je po zanimanju advokat, tu u svojstvu pravnog zastupnika. U Stranci slobode i pravde ovim povodom ne kažu ništa, ali najviši funkcioneri Djilasove partije drugu subotu zaredom dolaze u Kragujevac.

U Šumadijskoj regiji – Pokretu slobodnoh građana smatraju da su protesti u Kragujevcu gradjanski samo onda kad na njima treba da govori neko iz PSG. Lider PSG Sergej Trifunović svojevremeno, inače, nije mogao da govori na Djačkom trgu, zato što su mu organizatori kazali da ga oni nisu pozvali…

Kako god, protesti Kragujevčana nezadovoljnih stanjem u državi i gradu nastavljaju se. Sutra posle podne će , uobačejeno već, u 18 sati najpre da se okupe kod nekadašnje robne kuće “Beograd”, a naspram zgrade gradske uprave, odakle će, ulicama u centru grada (Zorana Djindjića, Nikole Pašića,27. marta, Kralja Aleksandra Karađordjevića i Kneza Miloša), da odšetaju do Djačkog trga, gde će da im se obrate najavljeni govornici i zakaže novi protest za narednu subotu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari