U pitanju je opstanak SDP u politici 1Foto: N1

Odluka Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ da na predstojeće kosovske parlamentarne izbore 6. oktobra izađe na listi „Srpska lista – Aleksandar Vučić“ stvar je opstanka SDP u politici, jer na prošle izbore nismo izašli.

Mi nikada neće prestati da se borimo za to da se otkrije ko je i zbog čega ubio našeg predsednika Olivera Ivanovića. I dalje ćemo vršiti pritisak na institucije i kad uđemo u kosovski parlament, bez obzira na stav Srpske liste. Ali, mi istovremeno moramo da brinemo i za sudbinu i budućnost ljudi koji su ostali na Kosovu i Metohiji. To je naša obaveza – izjavila za Danas Ksenija Božović, zamenik predsednika SDP.

Iako ne želi da govori o detaljima kako je došlo do neočekivane zajedničke liste sa onima koje je SDP do juče prozivala – čija je bila inicijativa i kako je ostvarena, Ksenija Božović naglašava da će SDP insistirati na sprovođenju svog programa i politike ukoliko dobije poslanike u Skupštini Kosova.

Ona kaže da nema odgovor na pitanje da li bi i pokojni Oliver Ivanović pokazao toliki politički pragmatizam kao što je to sada učila SDP bez njega.

– Od prvog momenta naše saradnje, koja je počela 2002, a od tada su se promenile mnoge vlasti i predsednici, Oliver Ivanović je uvek govorio da ima samo jednu državu – državu Srbiju i da sa njom mora da razgovara kod bio na vlasti. Našu odluku o zajedničkoj izbornoj listi vidim i kao stvar ozbiljnog iskustva poslednjih 19 meseci posle njegovog ubistva tokom kog je SDP bio bez bilo čije podrške. Silvana Arsić i ja više puta saslušavane, a da smo imale samo zaštitu i podršku svojih porodica – naglašava Ksenija Božović.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Oliver Ivanović je pred lokalne kosovske izbore 2017, na kojima je bio kandidat za gradonačelnika Severne Mirovice u kosovskom sistemu lokalne uprave odbio da na njima učestvuje u koaliciji sa Srpskom listom, navodno da ne bio marioneta u rukama predsednika Srbije. Na terenu se spekuliše da je odluci SDP da na izbore 6. oktobra 2019. izađe sa Srpskom listom prethodilo nekoliko sastanaka.

SDP, čiji je zvaničan naziv dopunjen imenom Olivera Ivanovića, juče je kratko saopštila da „na predstojeće raspisane parlamentarne izbore učestvuje sa ostalim političkim opcijama koje će se naći na listi ‘Srpska lista – Aleksandar Vučić’, jer je „mišljenja da je Srbima na KiM u ovim trenucima preko potrebno jedinstvo, podrška države Srbije radi opstanka i očuvanja državnih i nacionalnih interesa“.

Saslušanje zbog izjave

– U Specijalnom tužilaštvu Kosova u utorak sam saslušavana duže od dva i po sata zbog izjave da sve više sumnjam da su u ubistvo Olivera Ivanovića uključeni Srbi, Albanci i stranci. Na pitanje tužioca kakva saznanja imam o tome odgovorila sam da se bavim političkim i da imam pravo da sumnjam i da, na osnovu zakonskog prava o slobodi govora, tome pričam u javnosti. On nije želeo da govori o detaljima 19. mesečne istrage, tvrdeći da je tema saslušanja moja izjava, a da je što se tiče istrage, trebalo da dođem i interesujem se u Tužilaštvu. Ta njegova rečenica mi je najstrašnija – kaže Ksenija Božović. Ona je najavila da će apelovati kod svih nadležnih instanci da tužilac Sulje Hodža, koji vodi predmet o istrazi ubistva Olivera Ivanovića ne bude penzionisan dok se proces ne sprovede do kraja, jer je Hodža do kraja upućen u problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari