U planu intenziviranje razgovora Beograda i Prištine 1Foto: Maja Kocijančič tviter @MajaEUspox

Naredna runda razgovora u Briselu predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija još nije zakazana, ali se očekuje da bude uskoro.

Kako je rečeno sajtu Danasa u pregovaračkom timu, planirano je da razgovori u narednom periodu budu intenzivirani, odnosno da se predstavnici Beograda i Prištine sastaju u češće nego do sada.

Mediji su danas objavili da će naredni sastanak Vučića i Tačija biti za 15 dana, ali da sastanak još nije zvanično zakazan. U kabinetu predsednika Srbije kažu za sajt Danasa da će se do kraja ove sedmice znati kada će biti nastavljeni razgovori i na kom nivou.

Nova, dugoočekivana runda briselskih pregovora Beograda i Prištine na političkom nivou, na kojoj su se uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednost Federike Mogerini susreli srpski i kosovski predsednici, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, počela je nedelju u kasnim poslepodnevnim satima.

Razgovorima je prethodila višemesečna neizvesnost oko nastavka procesa normalizacije odnosa, imajući u vidu pojačane tenzije između dveju strana, izazvane suprotstavljenim stavovima o temama dijaloga – dok je Beograd insistirao na formiranju zajednice srpskih opština, Priština je u više navrata poručila da je nužno da se “na stolu” nađe pitanje energetike.

Vučić  je posle nove runde dijaloga o Kosovu izjavio da je dogovoreno da se svi problemi rešavaju mirnim putem, najavljujući da će se obratiti naciji kada bude video da li ima šanse da se postigne kompromisno rešenje, a naglasio je da on neće ništa potpisivati, već će konačnu odluku dati narod.

Naše je da sačuvamo mir, pronađemo najbolje rešenje i izvučemo nešto ni iz čega što nam je ostavljeno, rekao je Vučić za RTS posle sastanka u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari