Brnabić: Promene Ustava kako bi pravosuđe bilo nezavisno, odgovornije i efikasnije 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Skupštini Srbije da je tema vladavine prava izuzetno važna za Vladu i da je zato odlučna da sprovede promene Ustava kako bi pravosuđe bilo nezavisno, odgovornije i efikasnije.

„Moramo da ojačamo vladavinu prava u Srbiji i to će dovesti do rasta prosečnih plata i penzija. Napredak u oblasti vladavine prava treba da dovede do osećaja građana da su svi jednaki pred zakonom, da je pravda i brza i dostižna, da je pravosuđe nezavisno i odgovorno i mnogo efikasnije“, rekla je Brnabić obrazlažući predlog za promenu Ustava.

Ona je iznela dva primera posvećenosti Vlade napretku vladavine prava i borbi protiv korupcije.

Jedan je, kaže, privođenje predsednice Prekršajnog suda u Kraljevu zbog sumnje da je uzimala mito, a drugi hapšenje predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića koji je član predsedništva Srpske napredne stranke zbog optužbi za korupciju.

Brnabić smatra da je tako pokazano da članska karta bilo koje političke stranke nikog neće zaštititi.

Premijerka je rekla da je oko promene Ustava vođena široka javna rasprava, a potom prešla na kritike nekadašnje vlasti i reforme pravosuđa koju je sprovodila Demokratska stranka.

„Ne bi smeli da vladavinu prava uzimaju u usta, a ne nama da spočitavaju“, poručila je Brnabić političkim protivnicima i kritičarima politike ove vlasti.

Brnabić: Promene Ustava kako bi pravosuđe bilo nezavisno, odgovornije i efikasnije 2
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas posebnu sednicu sa jednom tačkom dnevnog reda – Predlog za promenu Ustava Republike Srbije, koji je podnela Vlada.

Kako je ranije objašnjeno, poslanici će se u ovoj fazi izjasniti o nameri Srbije da menja najviši zakonski akt u delu o pravosuđu, dok će se o konkretnim rešenjima raspravljati na nekoj od narednih sednica.

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo doneo je 16. aprila ove godine Odluku o pokretanju aktivnosti za promenu Ustava, a nakon toga su organizovana javna slušanja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Nakon što Skupština potvrdi nameru za promenu Ustava, a u kasnijoj fazi dvotrećinskom većinom izglasa i predložene amandmane, sledeći korak je organizovanje referenduma.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je da bi referendum o promenama Ustava mogao da se održi na jesen, odnosno pre parlamentarnih izbora i raspuštanja Skupštine.

Brnabić: Srbija je istražila sve grobnice za koje smo imali podatke 

Republika Srbija je, na teritoriji centralne Srbije, istražila sve grobnice za koje smo imali podatke i od prištinske delegacije i od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ili bilo koga drugog, uz veliku pomoć i podršku stranih država, osim dve, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je, u Skupštini Srbije, tokom razmatranja Predloga za promenu Ustava Srbije, rekla da se za dve grobnice, za koje je prištinska delegacija javila, u ovom trenutku skupljaju dodatne informacije i podaci.

“I to ćemo istražiti.To radimo brzo i efikasno.Kad god se pojavi makar kakav trag ili informacija odmah na tome radimo”, navela je Brnabić odgovarajući šefu poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaipu Kamberiju koji je rekao da bi Brnabić trebalo da govori i o slučaju Panda, Petrovo selo, Batajnica i o drugim slučajevima.

Ona je rekla da je poslednja aktivnost završena pre dve nedelje i u pitanju je lokacija rudnika Kiževak.

Brnabić je navela da su nađeni posmrtni ostaci devet tela, a 20. maja su pozvane njihove porodice Albanci sa teritorije Kosova i Metohije da ukoliko žele odaju počast što su one i učinile.

“Priština apsolutno ništa nije uradila. Poslednje aktivnosti koje su uradili su bile 2018. godine.Te 2018. godine su našli tela dve ubijene porodice civila, nikakve veze nisu imale sa bilo kakvim borbenim dejstvima.Od toga troje maloletne dece, ubijenih metkom u potiljak. Niko nije odgovarao.Od tada Priština više ništa nije radila bez obzira na sve informacije koje smo predavali Prištini za otkopavanje potencijalnih masovnih grobnica”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da su u ovom trenutku u prištinskoj mrtvačnici još uvek ostaci 350 osoba koje oni ne žele da identifikuju.

“Mi ne možemo da dobijemo već dugi niz godina, u nekim slučajevima više od decenije, ni informacije o telima koja su u Prištini u mrtvačnici”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da može da priča i o Batajnici, Petrovom selu i nekim drugim mestima i “da joj je beskonačno žao što su se te stvari dešavale”.

“Žao mi je svih ubijenih, svih njihovih porodica, žao mi je svih nestalih”, rekla je Brnabić.

Žarić Kovačević: reforma pravosuđa zbog građana

Poslanica poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ Jelena Žarić Kovačević izjavila je danas da se „izmene Ustava Srbije tiču isključivo pravosuđa, nikako preambule i nikako Kosova i Metohije“.

“U reformu pravosuđa ušli smo, pre svega, zbog građana, zbog naše zemlje za koju želimo da bude na temeljima demokratije i vladavine prava, ušli smo zbog punopravnog članstva u Evropskoj uniji (EU), gde ćemo biti sa zemljama kojima već možemo da pariramo razvojem u svim oblastima”, rekla je Žarić Kovačević za skupštinskom govornicom.

Ona je istakla da „smo danas svedoci jednog istorijskog trenutka koji će buduće generacije pamtiti kao još jedan napor da se menjamo na bolje“.

Žarić Kovačević je rekla da su predložene promene Ustava predviđene kao aktivnost u Akcionom planu za pregovaračko poglavlje 23.

Poslanička grupa SPAS pripojila se grupi koja nosi ime Aleksandra Vučića

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je na početku današnje sednice da su poslanici Srpskog patriotskog saveza (SPAS) kolektivno prostupili poslaničkoj grupi „Aleksandar Vučić- Za našu decu“.

Tako će najveća poslanička grupa od danas imati 180 članova, od ukupno 250 poslanika.

SPAS se nedavno kolektivno pripojio Srpskoj naprednoj stranci, a dosadašnji lider stranke Aleksandar Šapić postao je podpredsednik SNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari