U skupštini Zrenjanina samo jedan poljoprivrednik 1Foto: M.P.

Područje Zrenjanina poznato je po intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji i još uvek ima sačuvanih prehrambenih kompleksa ali u skupštini grada samo je jedan odbornik iz redova poljoprivrednika koji će zastupati interese agrara.

Reč je o odbornici Dorini Gombar koju je u lokalnu poslaničku klupu kandidovala opoziciona stranka DSS, koja jedina u svojim redovima ima još i inženjera poljoprivrede, takođe poslanika u novom sazivu ovog tela.

Praktično, od 67 odbornika samo su dva iz oblasti poljoprivrede pa je pitanje koliko će se čuti njihov glas.

– Takav odnos snaga odraz je političke situacije, većinskog sistema i prakse koja godinama zanemaruje agrar. Umesto da poljoprivreda bude kao ranije nasilac razvoja ovog kraja, mi prisustvujemo poklanjanju poljoprivrednog zemljišta.  Dato je 100 hektara jednoj sumnjivoj investiciji kakva je Linglong umesto da se na tom zemljištu i dalje proizvodi hrana. Trudićemo se da se čuje naš glas u skupštini, posebno jer smo nezadovoljni licitacijom državnog poljoprivrednog zemljišta koja je proletos bila netransparentna a ratari su je bojkotovali – navodi inženjer poljoprivrede Zoran Sandić, odbornik DSS u skupštini Zrenjanina.

Treba li području koje proizvodi hranu i gde se obrađuje blizu 100.000 hektara oranica, više zastupnika iz redova poljoprivrede aktuelno je pitanje, s obzirom da je prethodni saziv zrenjaninske skupštine 2017. godine bez dileme usvojio odluku o davanju najboljeg poljoprivrednog zemljišta Tenisu i drugim investitorima na 30 godina.

Banatski ratari negoduju godinama zbog takve ali i mnogih drugih odluka, među kojima je ponovo aktuleno kasno davanje u zakup državnog zemljišta.

Do sada nije bilo sluha za njihove zahteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari