U toku sastanak Kurti-Mustafa o koaliciji 1Foto: EPA/ ARMANDO BABANI (arhiva)

Pozivajući se na svoje izvore, portal koha.net je danas objavio da je u Skupštini Kosova u toku sastanak lidera Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbina Kurtija i predsednika Demokratskog saveza Kosova (DSK), Ise Mustafe o koalicionom sporazumu za formiranje Vlade Kosova.

Po tim izvorima, lider DSK će izneti konkretne zahteve kao uslove za postizanje koalicionog sporazuma s PS i zahtevati da se ponovo „stavi na sto“ i mesto predsednika Skupštine Kosova, koja je, po ranijim pregovorima, trebala da pripadne DSK.

Na tu funkciju je 26. decembra izabran Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja.

Kurti je juče, posle sastanka s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, izjavio da ne dolazi u obzir da se ponovo razgovara o predsedniku Skupštine.

Kurti je juče objavio imena kandidata svoje stranke za drugog zamenika premijera i petoricu ministara koji bi, kako je rekao, trebalo da budu iz Samoopredelenja.

Glavna smetnja postizanju koalicionog sporazuma je do sada bio zahtev DSK da mu pripadne pravo da predloži predsednika Kosova kada u martu 2021. godine istekne mandat aktuelnom predsedniku Tačiju.

Kurti je na sastanak s Mustafom otišao pošto je prekinuo sednicu Predsedništva PS o predlogu mandatara za premijera Kosova posle njegovog sastanka s predsednikom Tačijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari