NASTAVAK S 1. STRANE
Prema rečima Vetona Eljšanija, KPS i Unmik policija razmatraju kako da se vrate u severni deo Kosovske Mitrovice iz kojeg su se prekjuče, posle sukoba sa Srbima, povukle i kontrolu prepustile Kforu. Upitan zašto je baš 17. mart, godišnjica martovskog pogroma nad kosovskim Srbima 2004, odabran za akciju na Opštinski i Okružni sud, koji su prošlog petka zauzeli radnici pravosuđa srpske nacionalnosti tražeći da se vrate na posao, Eljšani objašnjava da je to bila „odluka Operativnog odeljenja Unmik policije koja nema nikakve veze ni s politikom, ni s datumom“.

NASTAVAK S 1. STRANE
Prema rečima Vetona Eljšanija, KPS i Unmik policija razmatraju kako da se vrate u severni deo Kosovske Mitrovice iz kojeg su se prekjuče, posle sukoba sa Srbima, povukle i kontrolu prepustile Kforu. Upitan zašto je baš 17. mart, godišnjica martovskog pogroma nad kosovskim Srbima 2004, odabran za akciju na Opštinski i Okružni sud, koji su prošlog petka zauzeli radnici pravosuđa srpske nacionalnosti tražeći da se vrate na posao, Eljšani objašnjava da je to bila „odluka Operativnog odeljenja Unmik policije koja nema nikakve veze ni s politikom, ni s datumom“.
– Ne verujem da su Unmik i Kfor namerno izabrali 17. mart da bi pokazali da su jači od građana koji su mirno protestovali u zgradi suda, ali podudarnost je jeziva i trebalo bi da motiviše UN da se vrate aktivnijoj i konstruktivnijoj ulozi u Pokrajini – izjavio je za Danas profesor Leon Kojen, bivši član državnog tima Srbije za pregovore o budućem statusu KIM.

Vukomanović kritično, Francuska i Poljska vratile policajce

Kragujevac, Priština – Bivši pripadnik KPS Nebojša Vukomanović, koji je posle ranjavanja u Kosovskoj Mitrovici, prekjuče operisan u kragujevačkom Kliničkom centru, i dalje je u kritičnom stanju, a lekari se bore za njegov život. Vukomanović je posle operacije smešten na Odeljenje intenzivne nege, gde je priključen na aparate za disanje. Neurohirurg Miroslav Vujadinović, koji je operisao Vukomanovića, izjavio je juče da je pacijent zadobio izuzetno teške povrede glave i da su mu posle operacije vitalne životne funkcije stabilne. Joahim Riker, šef Unmika, potvrdio je da je Vukomanović kao civil učestvovao u demonstracijama ispred suda u severnom delu Kosovske Mitrovice. U Zdravstvenom centru u severnoj Kosovskoj Mitrovici smešteno je 15 teže povređenih osoba, dok je na lečenje u Beograd upućen Ilija Ćuća. Generalštab francuske vojske saopštio je juče da je dvadesetak francuskih vojnika povređeno u sukobima u Mitrovici, od kojih je njih 11 trebalo juče da bude prebačeno u Pariz. Prema izveštajima poljskih medija, trojica od 28 poljskih policajaca povređenih u neredima u Kosovskoj Mitrovici vraćena su sinoć specijalnim avionom poljske vlade kući. Još trojica policajaca biće naknadno prebačena u Poljsku, dok su preostala 22 navela da će bez obzira na povrede ostati u Misiji do kraja. Poljski kontingent u sastavu Unmik policije juče su obišli poljski ministar unutrašnjih poslova i administracije Gžegož Shetina i glavni komandant poljske policije Andžej Matejuk. U bolnicama se trenutno nalazi 13 policajaca, dvojica su operisana, a ostali su zbrinuti u bazi. Uglavnom je reč o povredama od šrapnela, komadića granata i molotovljevih koktela.

Kojen kaže da su se „nade Vašingtona i Brisela da će veliki broj zemalja širom sveta odmah priznati nezavisno KIM izjalovile“, kao i da „nema, a u doglednoj budućnosti neće biti ništa od očekivanja da će UN na neki volšeban način pristati na ‘predaju nadležnosti’ Euleksu“. On smatra da je „u ovakvoj situaciji najracionalnije prihvatiti zahtev Beograda da se obnove pregovori pod okriljem Saveta bezbednosti UN, nego imati stalnu perspektivu regionalne nestabilnosti i mogućeg nasilja“.

ŠUTANOVAC: Samardžićeve izjave ne vode smirivanju situacije

– Ministar odbrane u Vladi Srbije Dragan Šutanovac, ocenio je juče da retorika njegovog kolege Samardžića koja se čula na KIM „ne vodi u pravcu smirivanja situacije“. Odgovarajući na novinarska pitanja posle svečanosti na Vojnoj akademiji Šutanovac je rekao da „nikako ne bi želeo da neko svojom odlukom, koja nije primerena, izazove stvaranje ‘Bejruta’ na teritoriji Srbije“, ali da „nije ubeđen“ da su sve strukture na KIM pod kontrolom, već da postoje interesi manjih grupa da dođe do incidenta. On je dodao da je predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao sa Samardžićem i da je dobio uveravanja da niko sa srpske strane neće provocirati bilo kakvu eskalaciju sukoba. Šutanovac, koji je juče zajedno s ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem posetio povređenog Nebojšu Vukomanovića, izrazio je žaljenje zbog pogibije Unmik policajca. Samardžića je juče kritikovao i Milan Marković, ministar za državnu i lokalnu samoupravu Srbije, koji je u Gornjem Kuscu izjavio da su Samardžićevi potezi stvorili „veoma velike probleme u srpskim zajednicama“ na KIM, prenosi Beta.

– Svaki incident između međunarodnih snaga i Srba ugrožava srpsku zajednicu ne samo na severu, nego na celom prostoru KIM, jer se u takvim situacijama „centar“ događaja traži u Beogradu. Kampanja protiv međunarodne zajednice, ma šta mi o njoj mislili ne može da donese ništa dobro – odgovor je Rade Trajković, predsednice Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća KIM na pitanje Danasa da li sukobi na severu Pokrajine ugrožavaju bezbednost Srba koji žive južno do reke Ibar.
Marko Jakšić, predsednik Zajednice srpskih opština i naselja na KIM, član državnog pregovaračkog tima i funkcioner DSS, smatra da oružani sukob između Srba i pripadnika Unmik policije i Kfora „neće imati posledice“, jer je u „proteklih devet godina bilo više takvih incidenata – u Bošnjačkoj mahali, na mostu, kod Tri solitera“.
– Treba imati u vidu šta je uzrok događaja. Sudije štrajkuju od 15. februara. Reč je o sindikalnom protestu, oni zahtevaju da se vrate na radna mesta. U pravosuđu 80 odsto zaposlenih su žene. Unmik je odabrao baš 17. mart da ih brutalno izbaci iz suda i vodi u zatvor, što je dovelo do spontanog okupljanja naroda – kaže za Danas Marko Jakšić.
Milan Bigović, okružni javni tužilac, najavio je juče da „pravosudni radnici srpske nacionalnosti neće odustati od zahteva za povratak na radna mesta u Okružni i Opštinski sud u Kosovskoj Mitrovici“. Članovi pregovaračkog tima, kojima bi trebalo da se pridruži i Vuko Antonijević, zamenik ministra za KIM u vladi Srbije, najavili su da su spremni za razgovor s predstavnicima Unmikovog pravosuđa i da nude rešenje za povratak Srba zaposlenih u sudovima i tužilaštvu u prostorije u severnoj Mitrovici, javlja Beta. Posle neuspelih pregovora sa Žerarom Galučijem, regionalnim administratorom, pregovarači traže da razgovaraju s najvišim predstavnicima Unmika. Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije podržalo je juče kolege sa KIM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari