I posle devet godina traženja odgovora na ista pitanja, interno raseljeni s Kosova i Metohije ne mogu da pronađu rešenje za veoma tešku situaciju u kojoj se nalaze, zaključak je jučerašnje redovne konferencije saveza udruženja interno raseljenih lica – Unija.
– Jedini zaključak koji se nameće jeste da smo zakoračili korak unapred, ali je to svakako manje od onog što smo očekivali za ovu godinu.

I posle devet godina traženja odgovora na ista pitanja, interno raseljeni s Kosova i Metohije ne mogu da pronađu rešenje za veoma tešku situaciju u kojoj se nalaze, zaključak je jučerašnje redovne konferencije saveza udruženja interno raseljenih lica – Unija.
– Jedini zaključak koji se nameće jeste da smo zakoračili korak unapred, ali je to svakako manje od onog što smo očekivali za ovu godinu. Na Konferenciji smo govorili o povratku raseljenih lica, njihovoj integraciji, ali konstatovali smo da se najviše postiglo u oblasti informisanja, jer su strani i domaći mediji mnogo više nego ranije govorili o našim problemima – kaže predsednica Unije Dosta Palić.
Prema njenim rečima, za poboljšanje položaja interno raseljenih lica tokom godina osim njih svestrano se zalagao i UNHCR, dok je i Ministarstvo za KIM dosad pokazalo „dobru volju“ da se odazove njihovim pozivima.
Gost Konferencije bio je i šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Lenart Kocalainen, koji je rekao da ova organizacija ima plan za slučaj da dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.
– UNHCR ne može da zatvara oči u vezi s jednostranim proglašenjem nezavisnosti KIM, a kao humanitarna organizacija moramo biti spremni da odgovorimo na potrebe ljudi, kojima bi mogla da bude potrebna naša pomoć, u slučaju takvog razvoja situacije na Kosovu – kaže Kocalainen.
Prema njegovim rečima, postoje aktivnosti koje se odnose na povratak raseljenih na Kosovo na nivou međunarodne zajednice, ali, kako kaže, čini mu se da ti napori nisu onakvi kakvi su bili u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini i drugim delovima bivše Jugoslavije. Prioritet u aktivnostima Ministarstva za Kosovo i Metohiju, prema rečima državnog sekretara tog Ministarstva Dušana Prorokovića, jeste povratak raseljenih lica. Proroković je kazao da „albanska strana“ do danas nije pokazala volju da radi na povratku raseljenih, a da međunarodna zajednica nije pokazala volju da sankcioniše takvo ponašanje.
– Ne možemo da prihvatimo najave da bi nadležnost nad povratkom raseljenih trebalo da preuzmu lokalne sredine na Kosovu i Metohiji – naglasio je Proroković.
On je kazao da neće biti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, uz ocenu da je priča o tome koju plasiraju kosovski mediji na albanskom jeziku „vid pritisaka koji se vrše na javno mnjenje u Srbiji u vezi sa situacijom u toj pokrajini“.
– U Srbiji se suočavamo s kampanjom da se za Kosovo ne vredi boriti i da nas niko ništa neće pitati na tu temu – ukazao je Proroković.
Prema njegovim rečima, politika koja se vodi u vezi sa KIM od sredine 2005. pokazuje da „stvari ne stoje baš tako“. On je izrazio očekivanje da će rezultati tog kontinuiranog rada i takve politike „u najboljem smislu doći do izražaja tokom sledeće godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari