Ursula fon der Lajen i Oliver Varhelji: Dijalog sa Kosovom je ključan za evropski put Srbije 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Dijalog sa Kosovom je ključan za evropski put Srbije, objavili su danas predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

Fon Der Lajen je tražila od Vučića da se „prioritetno“ reše „svi izborni nedostaci“ i ohrabrila rukovodstvo Srbije da nakon opštih izbora podstiče „istinski dijalog sa svim političkim snagama“, kako bi se pokrenule reforme u vezi sa EU, za koje je potreban široki konsenzus, navedeno je u saopštenju EK, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je navedeno, Ursula fon der Lajen je podržala ponovno uspostavljanje olakšanog dijaloga između Prištine i Beograda.

Ona se sa Vučićem složila oko važnosti napredovanja u reformama neophodnim za napredak na putu ka EU, „naročito u polju vladavine prava i borbi protiv korupcije“, navedeno je u saopštenju.

„Nakon izbora, širi dijalog sa svim političkim snagama je potreban da bi se napravio korak napred u reformama koje su potrebne kako bi se Srbija približila EU“, napisala je Ursula fon der Lajen na svom tviter nalogu nakon sastanka sa Vučićem.

I Varhelji je naglasio da je ključ evropskog puta Srbije dijalog sa Kosovom.

U poruci na tviteru nakon sastanka on je napisao da EU nastavlja da podržava Srbiju u ekonomskom oporavku zbog pandemije i da je u tom smislu regionalna saradnja krucijalna.

Na sastanku je bio pristuan i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari