Uskoro novi susret Đilasa i Lutovca 1Foto: FoNet/marija Đoković

– Zoran Lutovac, novi predsednik Demokratske stranke i Dragan Đilas, koji radi na formiranju Sveza za Srbiju, uskoro će se ponovo sresti kako bi razgovarali o bližoj saradnji. To su obojica potvrdili za naš list.

Novo rukovodstvo DS očekuje rešavanje brojnih problema oko obnove i podizanja stranke ali i pozicioniranje na opozicionom razjedinjenom delu političkog spektra. Ukrupnjavanje opozicionih stranaka i pokreta započeo je Đilas koji je čekao razrešenje situacije u redovima demokrata. On je na svom tviter nalogu čestitao Lutovcu na izboru i naveo da ga čekaju u Svezu za Srbiju.

Đilas za Danas kaže da narednih dana očekuje novi susret sa Lutovcem i da će DS-u biti poslato sve što je urađeno na Savezu u protekla dva meseca. Lutovac za naš list potvrđuje spremnost za susret.

– Naravno da ću se ponovo sresti. Jedno od važnijih pitanja u mojoj kampanji bilo je pitanje dogovora sa drugim opozicionim strankama o zajedničkim ciljevima i zajedničkom nastupu, tako da će to biti jedan od prioriteta u narednom periodu. Važno je da na taj način ohrabrimo sve one koji su za suštinske promene u Srbiji, a koji su bili raštrkani u pojedinačnim oslabljenim strankama ili su se povukli u privatan prostor, razočarani, apatični i nezadovoljni političkom ponudom na opozicionoj strani – navodi Lutovac koji se sa Đilasom sreo par nedelja pred stranačke izbore.

Lutovac je sedmi po redu predsednik DS od obnove ove stranke. Na 20. Izbornoj skupštini DS izabrano je i pet potpredsednika koji čine njegov tim i to Aleksandra Jerkov, Dragoslav Šumarac, Saša Paunović, Dragana Rakić i Dejan Nikolić. Za predsednicu Političkog saveta izabrana je Mirjana Rašević. Protivkandidati Lutovcu bili su Gordana Čomić i Branislav Lečić. Pravo glasa imalo je 1.556 delegata, a na Skupštinu je došlo njih 1.230. Lutovac je dobio 659 glasova delegata, Čomić 468, a Lečić 123. Osim predsednika stranke, pet potpredsednika i predsednika Političkog saveta delegati su glasali i za članove stalnog sastava Glavnog i Nadzornog odbora, kao i za članove Statutarne komisije.

Novi lider demokrata je posle izbora poručio da „moraju da se zbiju redovi“, da se stranka organizuje i učini jedinstvenom i funkcionalnom, kako bi se povratilo poverenje građana čije će interese DS zastupati. Prema njegovim rečima, DS mora biti veća od 2,2 posto, koliko je osvojila na beogradskim izborima. „Mora biti jedan od stubova budućih saveza koji će preporoditi Srbiju“, rekao je za N1. On je naglasio da će saradnje sa Savezom za Srbiju Dragana Đilasa biti. „Opozicione stranke moraju da se dogovore i da rade ono što građani od njih to očekuju, a to je udruživanje, sinergija i zajedničko delovanje“, izjavio je Lutovac. On je pozvao članstvo da zajedno radi na jačanju stranke i poručio da bez DS-a neće biti promena i poboljšanja u Srbiji. „Zato zajedno moramo da pobedimo apatiju, da izađemo u susret milionima koji su bili jednom sa nama“, naveo je Lutovac posle izbora.

Komentarišući izbor Lutovca, Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, za Danas kaže da njegov izbor nije neočekivan jer su on i Gordana Čomić imali najviše šansi da budu izabrani.

– NJegov adut i ono što je, prema mom sudu, prelomilo u njegovu korist i pobedu je njegova agenda čvršće saradnje sa ostatkom opozicije, pre svega Draganom Đilasom – navodi Klačar. Kako dodaje, Lutovca očekuje kompleksan posao na poziciji predsednika DS koja u ovom trenutku nije najprijatnija.

– On će morati da radi na nekoliko koloseka. Najpre finansijski oporavak stranke, zatim održavanje stranke na okupu posle stranačkih izbora, pa definisanje političkog sadržaja DS, a vrlo brzo ga čeka i odluka o ukrupnjavanju opozicije – objašnjava ona. Klačaru se čini, na osnovu izbora članova Lutovčevog tima, da se on okrenuo jačanju stranke na lokalu, jer potpredsednici Nikolić, Punović, Rakić i Jerkov imaju jako lokalno utemeljenje u stranci.

Uz rad na stranci, prema Klačarevom mišljenju, Lutovac mora uporedo da radi i na sebi, odnosno svom imidžu.

– S obzirom na to koliko je dugo u politici, a to je prilično dugo, on nije prepoznatljiv jer nikad nije isturan u prvi plan. Pokazalo se da su imidž i uloga lidera na našoj političkoj sceni vrlo važni, te se on mora tome prilagoditi – zaključuje Klačar.

 

Koliko su osvojili potpredsednici

Delegati Demokratske stranke izabrali su za potpredsednike stranke Aleksandru Jerkov, Dejana Nikolića, Draganu Rakić, Dragoslava Šumarca i Sašu Paunovića. Jerkov je dobila podršku 712 delegata, Paunović 700, Šumarac 621, Nikolić 532 i Rakić 523 delegata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari