Uslov za Đilasa - dogovor o budućoj političkoj ulozi 1Foto: Fonet/DS

Uskoro predstoji finalni sastanak Dragana Đilasa, Saše Jankovića i Vuka Jeremića, na kome bivši gradonačelnik i bivši lider DS treba konačno da se dogovori sa novim liderima opozicije o koaliciji za izbore u Beogradu, tvrdi obavešten izvor Danasa sa političke scene.

Đilas navodno na tom sastanku, prema rečima našeg sagovornika, treba da odgovori na uslov Jankovića i Jeremića da posle izbora neće preuzeti nikakvu političku ulogu, odnosno neće osnovati svoju partiju sa kojom će dalje samostalno nastupati. U slučaju da se Đilas na to obaveže, moguć je odgovor da on bude zajednički kandidat Jankovićevog Pokreta slobodnih građana i Narodne stranke Vuka Jeremića, tvrdi naš sagovornik. Ovaj uslov Đilasu, prema rečima izvora Danasa, proizilazi iz istraživanja po kojima ovaj blok ima velikih izgleda na izborni uspeh. Međutim, taj uspeh bi Đilas mogao da pripiše sebi i da se pozicionira kao lider opozicije. Na političkoj sceni smatra da će beogradski izbori biti ti koji će konačno morati da pokažu ko je lider opozicije. Zajednička lista od 110 kandidata za odbornike, zasad ne predstavlja naročiti problem.

Dogovor Đilasa sa Jankovićem i Jeremićem, prema našem sagovorniku, stavlja u izuzetno nepovoljan položaj Demokratsku stranku Dragana Šutanovca. Ne samo što Šutanovac mora da se takmiči sa bivšim čelnicima DS, nego i sa Jankovićem koji je bio kandidat DS na predsedničkim izborima i zato je svaka odluka za njega loša. Ukoliko se priključi bloku slobodnih građana i narodnjaka, to će značiti da DS već drugi put nema svog partijskog kandidata na važnim izborima. Ukoliko se pak, odluči za samostalni nastup, u velikoj je opasnosti da ostane ispod cenzusa što zaista može da znači kraj Demokratske stranke. Jedino u težem položaju je možda Boris Tadić sa svojom Socijaldemokratskom strankom. Prema našem sagovorniku, bez obzira na lične korektne odnose sa Tadićem, zbog toga što je on živi simbol „prethodne vlasti“ koju je Srpska napredna stranka pobedila, izuzetno je laka meta za kampanju vlasti protiv opozicije. Zbog toga u ovom trenutku niko ne želi Tadića pored sebe na bilbordima. Uzgred, u široj javnosti nije mnogo zapaženo da se prvi put posle mnogo vremena Tadić pojavio zajedno sa funkcionerima svoje bivše DS – ove nedelje na pomenu nekadašnjem gradonačelniku Beograda Nenadu Bogdanoviću (i na pomene ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću, bivše i aktuelno rukovodstvo DS ne idu nikad u isto vreme.)

Tadić je takođe i u opasnosti da izgubi poslanički klub, budući da SDS ima tačno pet poslanika koliko je potrebno za to. Međutim, jedan od njih je Miroslav Aleksić, osnivač Narodne stranke iz Trstenika, koja upravo prolazi kroz proces registracije i koju će predvoditi Vuk Jeremić, i za očekivati je da on pređe u samostalni status.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari