Ustavnom sudu Kosova ipak podnet zahtev za ocenu ustavnosti Tačijevog ukaza o mandataru 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje (PS) u Skupštini Kosova, Redžep Seljimi i potpredsednica Skupštine iz tog pokreta, Arberie Nagavci, podneli su danas Ustavnom sudu Kosova zahtev za ocenu ustavnosti ukaza predsednika Kosova Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara nove vlade.

„Nije slučajno što je u ovo vreme kada se završava radna nedelja, jer je sutra praznik, predsednik (Tači) se zajedno sa saradnicima pobrinuo da Ustavni sud i administraciju nađe na spavanju, zbog zvaničnog praznika“, kazao je Seljimi novinarima.

Dodao je da Tači, međutim, PS „naravno ne može da nađe na spavanju i još jednom ističemo da oni koji pokušavaju da iskoriste ovu situaciju – ova tri dana odmora, pokazuju da gaze Ustav“.

Seljimi je rekao da očekuju pravičnu odluku Ustavnog suda.

Potpredsednica Skupštine, Nagavci, rekla je da je Skupština Kosova ukaz Tačija primila u 15.55 sati, svega pet minuta pre završetka radnog vremena.

Tači je prethodno potpisao ukaz o novom mandataru za sastav vlade, Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveta Kosova, pošto je on prihvatio uslove za to imenovanje i obezbedio potreban broj glasova poslanika.

Mandatar ima na raspolaganju 15 dana da pred Skupštinom predstavi program i sastav vlade.

Uz ukaz predsednika sekretarijatu Skupštine se istovremeno dostavlja zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine na kojoj će se glasati o novoj vladi kada se za to obezbede potpisi 40 poslanika. Predsednica Skupštine i Predsedništvo tog tela potom imaju 48 sati da odrede datum održavanja sednice na kojoj će se izabrati nova Vlada.

Današnja „Koha ditore“ je najavila mogućnost da Tači i Demokratski savez Kosova (DSK) tokom vikenda organizuju izbor nove vlade, u vreme kada ne radi Ustavni sud, kako bi se onemogućilo da to telo oceni ustavnost Tačijevog dekreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari