Uvrede bez pokrića 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Šabački naprednjaci već duže vreme vređaju i prete novinarima profesionalnih medija u ovom gradu. Najnoviji primer bio je istup Aleksandra Pajića, poverenika Srpske napredne stranke u Šapcu, na novinare RTV Šabac.

On je u zakupljenom terminu na televiziji „AS“ rekao kako u Televiziji Šabac nema nijednog novinara, zbog toga što oni pravi nisu mogli da izdrže pritisak lokalnih političara. Tom prilikom govorio je i o tome kako novinari Isidora Kovačević i Đorđe Mijailović rade svoj posao, ali i kako su dobili posao na ovoj televiziji. I to nije prvi put da Pajić, doktor fizičke kulture i pomoćnik ministra prosvete, bez argumenata govori o šabačkim novinarima.

Inače, TV Šabac direktno prenosi sednice gradske skupštine, a uzima i izjave nakon sednica. Više puta upućen je zahtev za gostovanja u emisijama ove kuće, ali predstavnici SNS, pre svega direktori Opšte bolnice, Zavoda za zapošljavanje, Elektrodistribucije, Katastra i drugih ustanova pod ingerencijom republičkih vlasti nisu smatrali za shodno da imaju i obaveze prema široj javnosti. Sličan poziv uputile su i redakcije“Glasa Podrinja“ i „Podrinskih“, ali nije bilo odgovora šabačkih naprednjaka.

Nedavno je i bivši direktor Šabačkog maratona Vojislav Mijić javno, na konferenciji za novinare, pretio direktoru „Podrinskih“ Ivanu Kovačeviću da će „doći novi ljudi i ugasiti list“. To je bila reakcija na pitanja o učinku Mijića tokom 16 godina koje je proveo kao direktor Šabačkog maratona.

Inače, Kovačević je osnivač prvih privatnih novina u Šapcu, „Zaslona“, 1990, koji je zabranjen posle 13 brojeva. Na ove pretnje reagovao je urednik „Podrinskih“ Hanibal Kovač, koji je javno pozvao Pajića i Mijića na „plivački megdan“, na 33 metra. Bilo kad bilo gde, i ukoliko izgubi, on će se povući iz novinarstva a dugovi SNS od oko 200.000 dinara ovom listu biće brisani. Kovač se ranije bavio fudbalom i atletikom, a zna se da su norme za DIF kao i ispite iz plivanja strogi. Nije bilo odgovora ni Pajića ni Mijića. Emisija na TV „As“ ima oznaku „zakupljen termin“, što je u suprotnosti za zakonom da se van predizborne kampanje plasiraju stranački i propagandni sadržaji. Šabac je jedna od retkih lokalnih samouprava gde se za medijske projekte izdvaja oko jedan odsto iz budžeta, i ovde u komisiji učestvuju predstavnici reprezentativnih novinarskih udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari