Uzelac: Nećemo koalicije, već istaknute ljude na listi 1

Način proglašenja bojkota, zanemarivanje lokalnih i pokrajinskih interesa i situacija na lokalu je nesumnjivo bio signal da bojkot nije bio strategija borbe, već plan za odstupnicu i alibi.

Svi smo svesni uslova u kojima se održavaju izbori, ali predavanje bez borbe ne može da donese nikakvu promenu. A promene su ono što PSG kao organizacija želi. Duboke, korenite promene sistema, da se nikada više ne ponovi situacija u kojoj se sada nalazimo, ocenjuje za Danas Saša Uzelac, poverenik Pokreta slobodnih građana za Stari grad.

Položaj u kojoj smo se našli zbog pandemije, dodaje sagovornik Danasa, a koju niko, kako kaže, nije mogao da predvidi, dovela je do promene u svim sferama društva, i „nama je kao organizaciji bilo jasno da su se u tom trenutku pokazale sve manjkavosti i negativni aspekti vlasti“.

– Odluka o izlasku na izbore, svesni svih uslova i opasnosti nije bila jednostavna ni laka. Ali, opasnosti koje su pred nama u izbornom procesu su neznatne u odnosu na opasnosti do kojih može doći, ukoliko im se sada ne suprotstavimo političkim sredstvima, i ukoliko se pravac društvenog razvoja ne okrene da država radi u korist svih građana, a ne samo izabrane elite – smatra Uzelac.

PSG je gotovo jedina politička organizacija koja izlazi na izbore a da nije optužena od strane SZS da nije saradnik vlasti. Stoga, čini da se da će u izbornoj kampanji, s jedne strane imati borbu protiv vlasti, a s druge borbu protiv opozicionog bojkota, pa smo pitali sagovornika Danasa kako planiraju da pariraju bojkotu i da „izvuku“ građane na birališta, uprkos saradništvu sa organizacijom koja zastupa neizlazak na izbore.

– U narednih nešto više od mesec dana komuniciraćemo direktno sa građanima. U ovo prvo vreme dominantno putem društvenih mreža, a ako i kada se za to steknu uslovi (imajući u vidu pre svega situaciju sa virusom), i na terenu, tamo gde imamo jake i organizovane odbore. Pokušaćemo da im objasnimo da je jedini način da se nezadovoljstvo izrazi, artikuliše, i pretvori u pozitivnu energiju za promene – glas za stvarnu opoziciju na izborima. Konfrontacije unutar opozicije nikome ne idu u prilog. Ipak, od drugih opozicionih aktera očekujemo razumevanje da sve što PSG radi, radi najdobronamernije, i iz iskrene želje za smenu autokratskog režima i demokratizaciju društva. U Srbiji zaista postoje prava i fiktivna opozicija, ali nju ne razdvajaju izlazak na izbore i bojkot, već brojni drugi elementi. Lažna opozicija je ona koja koristi javni prostor uglavnom kako bi diskreditovala svaku realnu opozicionu aktivnost, objašnjavala kako „može da bude i gore od ovoga“ i relativizovala nepočinstva režima. PSG to nikada nije radio, niti će – napominje Saša Uzelac.

Na pitanje da li PSG ima u planu eventualne koalicije za nastup na izborima, sagovornik Danasa kaže da je odluka organa Pokreta da se na parlamentarne izbore izađe samostalno, dok je na lokalnom nivou ostavljena mogućnost saradnje sa organizacijama koje su realna opozicija režimu.

– Međutim, više nego za klasičnu koaliciju, mi smo skloni tome da na izbornu listu uvrstimo istaknute ličnosti iz lokalne zajednice, predstavnike nekih lokalnih inicijativa koje su u prethodnom periodu nastale kao izraz samoorganizovanja građana radi zaštite od bahatosti pre svega gradske i republičke vlasti. Da te ljude uvedemo u institucionalni politički život. Kriterijumi su integritet i zajedničke vrednosti – ističe Uzelac.

Podići ugled Skupštine

„Bez obzira ko od naših predstavnika bude, i ako bude, ušao u Skupštinu, očekujem da svojim integritetom, stručnošću i radom zaustavi ovaj strmoglavi višegodišnji, čak višedecenijski pad ugleda najvišeg doma u državi, i barem za korak podigne nivo i ugled Skupštine, koja se, svedoci smo toga, tretira kao siromašna rođaka, ili još gore sluškinja izvršne vlasti“, poručuje Saša Uzelac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari