Vanredna sednica Skupštine Kosova u sredu 1Skupština Kosova ilustracija Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predsedništvo Skupštine Kosova usvojilo je zahtev 42 poslanika koji su tražili parlamentarnu raspravu o dijalogu koji predsednik Kosova Hašim Tači vodi sa Srbijom, uključujući i „korekciju granice“.

Inicijativu o vanrednoj sednici pokrenuo je opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK), a očekuje se da će ishod sednice biti usvajanje rezolucije koja će sprečiti predsednika da u dijalogu govori o teritoriji Kosova, preneo je RTK2.

Sastanku predsednika Skupštine Kadrija Veseljija sa šefovima parlamentarnih grupa prisustvovao je i član Srpske liste Slavko Simić. Veselji je izjavio posle sastanka Predsedništva da su partije „na dobrom putu da postignu konsenzus“.

„Nadam se da smo na dobrom putu za konsenzus, što je i interes građana: zaštita suvereniteta, zaštita države i istovremeno zaštita partnerstva sa međunarodnom zajednicom“, rekao je Veselji.

On je dodao da je predložio da se izradi zajednička rezolucija svih parlamentarnih grupa u vezi sa dijalogom.

„Moramo da ostavimo po strani naše izborne interese i da se usredsredimo na izazov koji nije nimalo lak- a to je Srbija. Takođe, građani Kosova treba da imaju poverenja u političke partije, ali i u institucije Kosova koje postoje zarad očuvanja suvereniteta i ustavnosti“, rekao je Veselji.

Odgovarajući na pitanje o podeli Kosova, Veselji nedvosmisleno poručuje da do podele neće doći.

„Ako dozvolimo Vučiću da sebe predstavlja modernim to može biti štetno za Kosovo jer dok se mi međusobno raspravljamo, Vučić promoviše dijalog i partnerstvo, a u isto vreme sam siguran da nije spreman na sve to“, rekao je on.

Predstavnici opozicije koji su i inicirali da se pitanje o daljem toku dijaloga Beograda i Prištine nađe pred poslanicima Skupštine Kosova pozvali su sve svoje kolege da učestvuju u ovoj raspravi.

Armend Zemaj iz DSK izrazio je nadu da će u sredu biti kvoruma za održavanje ove sednice. Ranije su poslanici, takođe, pokušali da održe jednu takvu sednicu, ali bezuspešno zbog nedostatka kvoruma.

„Zatražili smo da se sednica održi 31. oktobra, a ne 1. novembra kako ne bismo ometali rad Parlamenta. Pozivamo sve predstavnike političkih partija da budu deo ove debate i iskažu svoje mišljenje povodom predložene rezolucije“, rekao je Zemaj. Osim vanredne sednice koja će se održati 31. oktobra, zakazana je i redovna sednnica Skupštine koja će se održati 1. novembra. Poslednja sednica koju su bojkotovali poslanici opozicije održana je prethodne nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari