Varheji, Fajon i Bilčik 6. i 7. februara u Beogradu 1Tanja Fajon Foto: EPA/DUMITRU DORU

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će 6. i 7. februara sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelijem i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom posetiti Beograd, što će, kako je saopštila, biti prilika da se „detaljno razmotre sva aktuelna politička dešavanja“.

„Imala sam uvid u Predlog zakona o smanjenju izbornog praga i svakodnevno pratim političku raspravu o toj temi“, navela je Fajon u pisanom odgovoru za RSE povodom inicijative vladajuće Srpske napredne stanke (SNS) za promenu izbornog zakona, kojim bi se izborni census spustio sa pet na tri procenta izašlih birača.

Poslanička grupa SNS je 21. januara podnela Skupštini Srbije inicijativu za zakonske izmene uz obrazloženje da će smanjenje cenzusa na tri odsto doprineti da novi saziv parlamenta „adekvatnije oslikava raspoloženje građana“ što će doprineti demokratičnosti procesa.

„Želim da Srbija i njeni gradjani napreduju na konstruktivan i smiren način bez negativne ili nacionalističke retorike, kako bismo postigli najbolje moguće rezultate za dobrobit svih u našim razgovorima kojima posreduje Evropska unija. Parlamentarni izbori u Srbiji značajno će ove godine obeležiti dalji proces proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana“, navela je Fajon, koja je i predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari