Vasiljević: Vučićevo obraćanje novinarima ne dovodi do pritisaka 1Foto: Insajder

„U Srbiji novinari rade potpuno normalno i potpuno slobodno“, izjavila je za Glas Amerike Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je dodala da način na koji se predsednik obraća novinarima nije inkriminisanje, koje bi moglo dovesti do napada na novinare, kao i da njegovi istupi nisu bili povod za pretnje Televiziji N1.

Nekadašnja novinarka, a potom od 2004. godine, medijska konsultanktinja nekoliko vladajućih garnitura Srbije – počev od Vojislava Koštunice, Borisa Tadića i naposletku Aleksandra Vučića, Suzna Vasiljević je u intervjuu za Glas Amerike rekla da postoji slobodnih medija „koliko god želite“, a da svi pišu ono što hoće i ističe da niko nije kažnjen, priveden ili uhapšen.

„Novinarska profesija je vrlo osetljiva i vrlo je teško biti novinar bilo gde u svetu i prema izveštaju Fridom hausa (američka nevladina organizacija u čijem fokusu su demokratija, političke slobode i ljudske prava, prim. nov.) videli ste da u poslednjih trinaest godina medijske slobode u svetu drastično opadaju“, rekla je Vasiljević.

„Ja sada ne mogu da vam kažem u Srbiji je super jer nije ubijen nijedan novinar. I nadam se da to nikad neće biti merilo“, ukazala je ona.

Premanjenim rečima, način na koji se predsednik Vučić obraća novinarima nije inkriminisanje, koje bi moglo da dovede do pretnji i pritisaka na društvenim mrežama i u javnoj sferi.

„Vi danas imate situaciju na društvenoj mreži Tviter ili bilo kojoj drugoj – dozvoljeno je da izgovorite najstrašnije stvari. I u tom trenutku postajete predmet pretnji i napada. Ne zato što je Aleksandar Vučić odgovorio N1 i kaže: ‘Vi ste američka televizija’. Prvi put kada mu je koleginica, mislim da je bila Jovana Štetin to rekla, on je pitao da li joj to smeta. Zato što ja ne vidim šta je razlog – šta bi vam smetalo“, ukazala je predsednikova savetnica.

Na konstataciju novinara da se uz epitet američka televizija lako „lepi“ i I domaći izdajnici, a kod građana pobuđuju emocije koje nisu adekvatne, Vasiljević kaže da su pretnje koje je dobijala Televizija N1 bile upućivane iz drugih razloga.

„Gospodin koji je uhapšen imao je sedamdeset i nešto godina i nije mu se sviđalo njihovo izveštavanje o Kosovu i Metohiji. Tako da to nema baš mnogo veze sa tim kakve su pretnje njima upućivane. On ni na jednoj konferenciji za štampu novinare nije vređao. Da li reaguje žučnije? Sigurno. Zato što je dvadeset-četvoročasovno i sedmodnevno izložen napadima. Kako on, tako i njegova porodica“, objasnila je predsednikovo ponašanje njegova savetnica.

Upitana da li u okviru vladajuće partije postoji tim koji nastoji da utiče na ulepšavanje stvarnosti i kritički se odnosi prema novinarima, sagovornica Glasa Amerike kaže da nije član stranke i da se trudi da sa satrankom nema nikakve veze.

„Imam svoj tim od osam ljudi, imamo Instagram, Tviter, Fejsbuk i sajt. Radimo i njegove dnevne aktivnosti – konferencije za štampu“, objasnila je Vasiljević svoj posao.

Odgovarajući na pitanje da li u javnim preduzećima postoje ljudi koji su zaduženi za takav posao i zadak im je da prate šta se gde objavljuje, Vasiljević je rekla da ne zna za to.

„Idite u javno preduzeće pa ih pitajte. Ne tvrdim da ih ima ili nema. Stvarno ne znam. Ja ih nemam. Mi za to novca nemamo. Mi ih ne plaćamo. Ne vodimo nikakve kampanje na društvenim mrežama. Objavljujemo predsednikove dnevne aktivnosti. Na Instagramu ljudima odgovaramo sa ‘Hvala lepo, doviđenja'“, navela je Vasiljević.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “Vasiljević: Vučićevo obraćanje novinarima ne dovodi do pritisaka”

  1. Bilo bi sve smešno da nije tragično. Marić i Sarapa su oličenje pošenog i istinitog klanjana novinarstva Voždu.

  2. Ne dovodi do pritiska ali pokazuje svo nevaspitanje, bahatost i laž osobe koja bi trebala da bude predsednik a ne umišljeni Narcis.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.