Nakon incidenta u kom je u noći između petka i subote u Kosovskoj Mitrovici povređeno sedam vatrogasaca, kao i novinarka TV Most iz Zvečana, prethodna dva dana u ovom gradu protekla su mirno. Zdravstveno stanje vatrogasaca Marka Kisića i Bratislava Božovića, koji su povređeni u eksploziji u naselju Bošnjačka mahala dok su gasili požar na jednom lokalu, i dalje je teško. Kisići Božovićnalaze se na odeljenju intenzivne nege bolnice u Kosovskoj Mitrovici, a lekari Hirurškog odeljenja kažu da kod Kisića postoji opasnost od infekcije zbog ozbiljne povrede creva, dok je stanje Božovića posle operacije stabilno. Ostali povređeni smešteni na Odeljenju ortopedije osećaju se bolje, među njima i novinarka TV Most Mirjana Nedeljković. Tokom jučerašnjeg dana u naselju Bošnjačka mahala pojačano je prisustvo vojnika Kfora koji su opremljeni za razbijanje demonstracija i policajaca KPS-a i Euleksa.

Sedam vatrogasaca povređeno je u eksploziji koja se dogodila dok su u naselju Bošnjačka mahala gasili požar na jednom lokalu čiji je vlasnik Albanac. Lokal je, prema rečima portparola Kosovske policijske službe Besima Hotija, zapalila grupa Srba.

Nakon incidenta predstavnici Srba sa Kosova su zatražili od Kfora da na kritičnim tačkama u Kosovskoj Mitrovici postavi trajne punktove kako bi se izbegli dalji neredi. „Zahtev o postavljanju punktova Kfora na linijama etničkih razdvajanja Srba i Albanaca i u Bošnjačkoj mahali i Tri solitera postoji odavno, a oni izgleda to ne žele. Zato sumnjamo u dobre namere i Kfora i Euleksa“, kazao je predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović. Prema njegovim rečima, postoje indicije da su Albanci planirali nasilje u severnom delu Mitrovice gde mahom žive Srbi. On je podsetio da je pre incidenata u petak uveče, u Bošnjačkoj mahali nožem uboden jedan Srbin, a da su zbog napada uhapšena dva Albanca, kao i da je u istom naselju ranije napadnuta patrola KPS. Ivanovićje kazao da je veliki broj Srba u strahu napustio Bošnjačku mahalu, kao i da su osumnjičeni za ranjavanje Srbina nožem i napad na policijsku patrolu odmah pušteni da se brane sa slobode. Bošnjačka mahala je multietničko naselje u kome žive i Albanci i nalazi se blizu linije koja razdvaja grad na severni, većinski srpski, i južni, albanski deo.

U noći 2. januara nepoznate osobe pucale su na porodičnu kuću direktora humanitarne organizacije Dečja radost Zorana Maksimovića u selu Gornji Livočkod Gnjilana. Prema rečima portparola regionalne policije KPS Ismeta Hašanija, u napadu nije bilo povređenih.

Kfor i Euleks saopštili su nakon incidenata da pojačavaju prisustvo na severu Kosova i u Kosovskoj Mitrovici i pozvali stanovnike da ostanu mirni i da prekinu sve akte nasilja. Trupe Kfora i jedinice policije Euleksa nastaviće da podržavaju KPS u održavanju javnog reda i mira.

Predstavnici Kfora i Euleksa rekli su juče da su želeli da posete vatrogasce povređene u incidentima u Kosovskoj Mitrovici, ali da za to nisu dobili dozvolu bolničkih zvaničnika. Međutim, upravnik bolnice Vladimir Adžićodbacio je te navode i kazao da poseta stranih zvaničnika nije bila najavljena. Komandant Kforovih multinacionalnih taktičkih snaga Sever Mišel Jakovljev rekao je da je sa komandirom Euleks policije Rajnerom Kunom u bolnicu došao „u najboljoj nameri da poseti povređene, ali da ih nadležni u toj ustanovi nisu primili“.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu pozvao je građane Kosova da izbegavaju provokacije i da pomognu organima reda na očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu, a bezbednosne snage da pronađu odgovorne za dva incidenta u Mitrovici. „Takvi akti nasilja, nezavisno od autora ili motiva koji stoje iza njih, ne koriste perspektivi građana Republike Kosovo“, rekao je Sejdiu. On je pozvao institucije zadužene za bezbednost na Kosovu da preduzmu sve potrebne mere za rasvetljavanje slučaja kako bi se odgovorni našli pred licem pravde. „Institucije Republike Kosovo su opredeljene za vladavinu reda i zakona, za izgradnju slobodnog i demokratskog društva, koje stvara ravnopravne mogućnosti za sve njene građane i neće dozvoliti da takvi akti dovode u pitanje evroatlantsku budućnost zemlje“, naveo je predsednik Kosova. Sejdiu je poželeo brz oporavak vatrogascima i povređenim građanima, navedeno je saopštenju.

Predsednik Komisije za spoljne poslove Skupštine Albanije Preć Zogaj izjavio je da je neophodno da se pokrene međunarodna istraga. U izjavi za albansku TV Klan Zogaj je rekao da iza takvih incidenata stoje određene strukture koje bi želele da u javnosti stvore sliku da na Kosovu nema reda i mira i da na taj način dovedu u pitanje njegovu nezavisnost.

 

Janjić: Euleks nije dorastao situaciji

Incidenti koji su se proteklih dana desili na KiM posledica su, prema rečima pojedinih političkih analitičara, pre svega nefunkcionisanje novouspostavljenih međunarodnih institucija. Prema rečima Dušana Janjića iz Međunarodnog etničkog foruma na KiM trenutno jedino funkcionišu KPS, dok Euleks uopšte ne funkcioniše, kao ni Kfor koji možda nikada nije ni bio preterano agilan.

– Međunarodne bezbednosne snage ne pokazuju dovoljno interesovanja jer smatraju da sve što se dešava nije ništa drugo do unutarsrpski obračun, bez obzira na to što su u incidentima učestvovali i Srbi i Albanci. I na KiM je kao i u Gazi, paramilicijske snage uvek nađu posao, a ono što se sada dešava je da sukob nije bio na mostu, veću mahali. Oba zločina su počinjena iz etničke mržnje i to je glavni problem – kaže za Danas Janjić, ističući da je problem i to što Srbi koji žive na KiM misle da oni zaista pripadaju Srbiji.

Euleks, prema njegovim rečima, trenutno apsolutno nije sposoban da sve drži pod kontrolom.

– Euleks je još nesposobniji od Kfora, 30. se satima pucalo i policija koja to ne može da kontroliše nema šta da traži u konfliktnim područjima. Oni samo dokazuju svoju tehnološku, tehničku, ljudsku, kakvu god hoćete, nesposobnost. Brisel ne bi trebalo da žrtvuje te momke, većda se prihvati ozbiljnijeg rada, uvede dodatne treninge, jer očigledno nisu dorasli toj situaciji – naglašava Janjić.

On napominje da je neophodna reorganizacija celog sistema srpske vlasti kada je u pitanju bavljenje Kosovom, jer ministar za KiM Goran Bogdanovićne uspeva da dobije podršku od vlasti u Beogradu za odlučniju politiku.

– Ministarstvo za KiM se ne bavi problemom Kosova, jedini koji su se njime bavili donekle su u MIP-u. Bogdanovićeva izjava gde se on obraća za pomoćmeđunarodnim institucijama, a ne svojim sunarodnicima, liči na izjavu straha. Neophodni su ozbiljni razgovori vlasti u Beogradu i Srba sa Kosova. Mi ne vidimo ko se ovde od političara bavi pitanjem Kosova, neophodne su promene institucija, bolja saradnja sa NATO, nastavak razgovora o šest tačaka – ističe Dušan Janjić.

 

Dragišić: Kosovo je potpuno anarhična sredina

Vojni analitičar Zoran Dragišićkaže da su incidenti koji su se proteklih dana dogodili na Kosovu posledica nefunkcionisanja privremenih i međunarodnih institucija. „Poslednjih dana je bilo najrazličitijih incidenata, od pucnjave i povređivanja u šenlučenju, pa do napada i atentata. Ovi novogodišnji praznici na Kosovu su pokazali da ne funkcionišu privremene kosovske institucije ni institucije međunarodne zajednice“, rekao je Dragišić. On je naveo da je sadašnje stanje na Kosovu neodrživo i da će misija Euleksa morati „dobro da se potrudi da sve što je do sada na Kosovu urađeno popravi i da proba da na bilo koji način uspostavi funkcionisanje institucija bilo kakve države“. „Kad kažem države, tu pre svega mislim na pravosuđe i policijski sistem, koji u ovom trenutku ne funkcionišu i sve što se događa je posledica toga što je Kosovo jedna potpuno anarhična sredina“, kazao je Dragišić.

On je izrazio nadu da će misija Euleks imati kapaciteta da popravi bezbednosnu situaciju na Kosovu, ali i da je istovremeno skeptičan jer, kako je naveo, „misija Euleks suštinski i kvalitativno ne donosi ništa novo“.

 

Bećaj: Borba za prevlast među Srbima

Politički analitičar iz Prištine Beljulj Bećaj ocenio je da su uzroci incidenata na severu Kosova borba za prevlast među Srbima i iskorenjivanje organizovanog kriminala po dolasku misije Euleksa. Bećaj je ocenio da ima nekoliko razloga koji mogu biti povod za incidente koji se događaju na severu Kosova. „Na Kosovu se vodi borba za prevlast i dominaciju nad ovdašnjim Srbima. Radikali i narodnjaci se osećaju ugroženim početkom delovanja Euleksaa pošto će time glavnu ulogu na Kosovu među Srbima odigrati vlast iz Beograda, odnosno vladajuća koalicija na čelu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem“, ocenio je on. Drugi razlog, prema njegovim rečima, jeste taj što početak delovanja Euleka nagoveštava iskorenjivanje organizovanog kriminala u tom području, gde su se udružili kriminalci svih nacionalnih zajednica. Bećaj smatra da se, ukoliko se ovi nagoveštaji obistine, može očekivati dalji otpor kriminalnih grupa kojima odgovara anarhija, a ne red i zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari