Važan dogovor SSP, DS i NS o prvih 80 na listi 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Stranka slobode i pravde, Demokratska strana i Narodna stranka koplja će lomiti oko raspodele prvih 50 do 80 mesta na izbornoj parlamentarnoj listi, kažu nezvanično sagovornici Danasa bliski ovim partijama.

Više nije tajna da predsednik SSP Dragan Đilas, predsednik DS Zoran Lutovac i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić razgovaraju u troje ili u dvoje o ovom i ostalim pitanjima vezanim za zajednički izlazak na izbore, ali situacija je takva da dogovor ni o čemu još nije postignut, a o mnogim strarima se nije ni razgovaralo, kažu naši izvori.

Naši sagovornici objašnjavaju da će se dogovor bazirati na prvih 50, 70, 80 ili više mesta na listi, a u zavisnosti od procene na osnovu istraživanja javnog mnjenja koliko mandata može lista da osvoji. Zatim je tu, kako dodaju naši sagovornici dogovor o prvom na listi i o prvih desetak.

Oni podsećaju na ranije najave SSP da će prva na listi biti njihova potpredsednica Marinika Tepić. A tu su i javne ličnosti iz „Skupštine slobodne Srbije“ koje treba smestiti na listu.

Dnevni list Nova objavio je da SSP traži duplo mandata za sebe, te da je početna ponuda bila svima po 30 odsto mandata. To je iz SSP odmah juče demantovano.

Dok Lutovac i Jeremić o tome ćute, naši izvori kažu da je istina negde na sredini.

Kako nam je rečeno, niti su u SSP to tražili, niti bi to u DS i NS prihvatili.

Kako nam je objašnjeno, jasno je da najveće partije smatraju da treba da imaju više od ostalih, ali je i činjenica da one u realnosti uvek prođu lošije budući da se odriču mandata u korist manjih partnera.

Odnosno, jer u njihove kvote, tj broj mandata na listi, spadaju i njihvi manji partneri.

To su, kako kažu naši izvori u ovom trenutku Pokret za preokret, sindikat Sloga i Pokret slobodnih građana za SSP.

Pretpostavlja se, navode naši izori iz ovih partija, i da će DS i NS izaći u susret svojim manjim partnerima.

Pitali smo Pavla Grbovića, predsednika PSG i Janka Veselinovića, predsednika PZP da li je tačno da su an kvoti SSP.

Grbović navodi da u toj partiji postoji dobra volja da se na izborima nastupi u što širem formatu, ali ne i da budu bilo čiji prateći vokal.

On kaže da još uvek nisu imali razgovore sa svim potencijalnim koalicionim partnerima o zajedničkom nastupu, samim tim ni o raspodeli poslaničkih mesta.

– Izlišno je da o kvotama pričamo pre nego što se dogovorimo sa čime izlazimo pred građane, odnosno sa kojom politikom i sa kakvim porukama, jer će građani na osnovu toga odlučiti da li će i za koga glasati – rekao nam je Grbović.

O kvotama ne želi da priča ni Janko Veselinović.

On za Danas kaže da je to uvreda za građane koji žele da tema bude kako pobediti Vučića, a ne koliko ko mesta treba da ima.

Prema njegovim rečima, to je poslednja stvar o kojoj treba da se priča.

– Za nas u PZP to nije tema. Ne moramo da imamo ni jedno poslaničko mesto, ne moramo ni da budemo ni na jednoj listi. Podržaćemo listu koja može da pobedi Vučića. Ali nećemo da učestvujemo čak ni u razgovorima gde su tema samo mandati. Kada ta tema bude stavljena na sto, posle svega što bi se dogovorili jasno bih rekao da SSP treba da ima tri puta više mandata jer mu je tolika snaga. A natpisi o tome štete celoj opoziciji – navodi Veselinović.

A Željko Veselinović, predsednk Sloge za Danas kaže da je normalno da SSP ima kao najveća stranka opozicionog bloka ima najviše mandata, ako i da je prirodno da budemo na kvoti SSP.

– Naravno da je naš uslov potpuno partnerski ravnopravan odnos jer u suprotnom nećemo ni učestvovati na izborima. Predstavnici radnika u nekom narednom sazivu parlamenta moraju imati svoj poslanički klub. Mi smo siguran i pouzdan partner, tako da očekujem korektan tretman. U svakom slučaju barem isti kao PSG i PZP jer nismo politička stranka – zaključuje Željko Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari