Veber: Ne postoji šansa da 2. septembra u Vašingtonu bude postignut sporazum 1Foto: Privat / Dojce vele

Nemački stručnjak za zapadni Balkan Bodo Veber izjavio je da ne postoji šansa da 2. septembra u Vašingtonu bude postignut sporazum koji bi mogao da uključi priznanje Kosova od strane Srbije i da taj sastanak posmatra kao pokušaj da se stvori slika koja će pomoći Grenelu da napreduje u karijeri, a Trampu da pobedi na izborima u novembru.

Na tom sastanku razgovaraće se o ekonomskim pitanjima, rekao je Veber Gazeti ekspres i dodao da će Vučić moći da potpiše bilo kakav sporazum koji mu bude ponuđen za stolom.

„Vučić će sigurno potpisati bilo koji sporazum koji mu bude predložen u Vašingtonu, čak i samo radi održavanja dobrih odnosa s administracijom, u nadi da će Tramp pobediti na izborima u novembru. Kosovo je u potpuno drugačijem položaju kada govorimo o onome što je ostalo od glavnog zapadnog saveznika pod vođstvom Trampa“, rekao je Veber.

Kako je naveo, s druge strane, Hoti bi trebalo da razmisli dva puta pre potpisivanja.

„Hoti i vladajuća koalicija moraju dva puta razmisliti o tome šta će biti spremni da potpišu. Ako se radi o čisto ekonomskom dogovoru, možda bi bilo mudro taktički i potpisati to, samo da bi se izbeglo otvaranje sukoba s Grenelom i Trampom. S obzirom da nijedan od ‘sporazuma’ o kojima je Grenel pregovarao nema nikakvo praktično značenje i nijedan od njih nije obavezujući i neće se primeniti, osim u kontekstu budućeg sveobuhvatnog sporazuma“, ocenio je Veber.

Međutim, istakao je da je znatiželjan da vidi kako će Hoti legitimisati svaki parcijalni sporazum potpisan u Vašingtonu, bilo da je ekonomski, nakon velikih neslaganja u Prištini posle samita u Briselu i zahteva svih političkih stranaka da se dijalog ne prebacuje na tehnički nivo.

Veber je poručio i da su kosovske političke stranke u pravu u tome što insistiraju, jer će povratak na tehnički nivo biti korak unazad za proces i prepreka postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

„S pravom se ne sme dozvoliti povratak pregovora na tehnički nivo, jer je to korak unazad nivoa pregovora za sveobuhvatni sporazum“, dodao je Veber.

On je ocenio da kada govori o potpisivanju ekonomskog sporazuma to znači da potencijalni ekonomski sporazum ne bi trebalo da utiče na „suverenitet i državnost Kosova“.

Veber je naveo da sastanak u Vašingtonu 2. septembra posmatra kao pokušaj da se stvori slika koja će pomoći Grenelu da napreduje u karijeri, a Trampu da pobedi na izborima u novembru.

„Sastanak koji će pomoći Trampu da se američkim biračima predstavi kao ‘onaj koji sklapa dogovore’, zasnovan na vodećem principu njegove politike da je svaki dogovor dobar posao“, rekao je nemački stručnjak.

Veber je naglasio i da na sastanku 2. septembra ne može biti sličnog sporazuma onom između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, jer postoje suštinske razlike između dva pitanja i prema njemu ne postoji šansa da 2. septembra bude postignut sporazum koji bi mogao da uključi priznanje Kosova od strane Srbije.

Na pitanje o mogućnosti da Tramp bude na sastanku 2. septembra i o obavezi koju bi američki predsednik mogao da tako nametne stranama da potpišu sporazum, Veber je istakao da ni Trampova politička težina neće biti dovoljna da se postigne politički sporazum.

„Kao što sam već rekao, priroda problema na Balkanu je bitno drugačija, a čini se da je vreme za političko ‘rešenje’ predvođeno SAD na sreću prošlo“, oceni je Veber, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari