Poslanici Skupštine Srbije nastaviće danas sednicu raspravom o Predlogu zakona o upravljanju migracijama koji predviđa da će se ubuduće Komesarijat za izbeglice baviti i poslovima upravljanja migracijama i pomoći azilantima. Predviđeno je i formiranje jedinstvene baze podataka o migracijama, koju će moći da koriste svi državni organi koji s bave tom delatnošću.


Predloženim rešenjima proširuje se i nadležnost Komesarijata za izbeglice, koji će danom stupanja na snagu tog zakona, ukoliko bude usvojen, nastaviti rad pod nazivom Komesarijat za izbeglice i migracije. Komesarijat će tako vladi predlagati ciljeve i prioritete migracione politike, mere i aktivnosti na podsticanju pozitivnih efekata zakonitih migracija i suzbijanja nezakonitih, a radiće i na merama za integraciju osoba kojima je, u skladu sa Zakonom o azilu, priznato pravo na utočište, kao i reintegraciji povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji.

Predloženo je da se povratnicima po osnovu sporazuma o readmisiji, koji nisu u mogućnosti da sebi obezbede smeštaj, neposredno po povratku obezbedi smeštaj u privremenom kolektivnom centru, kao i ishrana, neophodna odeća i obuća. Privremeni smeštaj od 14 dana može biti produžavan ukoliko se radi o starim, invalidnim i bolesnim ljudima do preseljenja u ustanove socijalne zaštite ili u porodicu. Privremeni smeštaj, ishranu i neophodnu odeću i obuću u okviru kolektivnog centra obezbeđuje Komesarijat neposredno ili u saradnji s jedinicama lokalne samouprave ili organizacijom Crvenog krsta.

Onima kojima je priznato pravo na utočište ili dodeljena supsidijarna zaštita u Srbiji može se dati stambeni prostor na korišćenje rešenjem Komesarijata, najduže za period od godinu dana. Vlada Srbije je na osnovu do sada usvojenih zahteva za azil procenila da je za smeštaj onih kojima je odobreno utočište potrebno obezbediti dodatna sredstva i to dva miliona dinara na godišnjem nivou, a za obuku stručnog kadra za upravljanje migracijama 500.000 dinara, takođe na godišnjem nivou.

Hitno zbog potencijalnih azilanata

Zakon o upravljanju migracijama, prema predlogu Vlade donosi se po hitnom postupku, kako bi se sprečile štetne posledice dolaska povećanog broja migranata u Srbiju, obezbedilo ostvarivanje prava licima kojima je priznato pravo na međunarodnu zaštitu i povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji. Pored ovog zakona, poslanici će u nastavku zasedanja raspravljati i o izboru Saveta guvernera Narodne banke Srbije, amandmanima na Zakon o amnestiji, a biće potvrđeno i nekoliko međudržavnih sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari