Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Strategiju regionalnog razvoja Srbije za period 2007-2012. koja polazi od regionalnih disproporcija, nedovoljnih efekata ranije preduzetih mera i institucionalnog vakuuma.
Zoran Lončar, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, izjavio je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade da je Srbija trenutno primer neravnomerno razvijene države.

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Strategiju regionalnog razvoja Srbije za period 2007-2012. koja polazi od regionalnih disproporcija, nedovoljnih efekata ranije preduzetih mera i institucionalnog vakuuma.
Zoran Lončar, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, izjavio je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade da je Srbija trenutno primer neravnomerno razvijene države. Ilustrujući tu tvrdnju, on je rekao da je odnos u razvijenosti između Beograda, kao najrazvijenijeg, i najnerazvijenijeg Jablaničkog okruga jedan prema sedam, a prema kriterijumu dohotka po glavi stanovnika jedan prema četiri. Grad Beograd i Južnobački okrug zapošljavaju čak 47 odsto ukupno zaposlenih u Srbiji i ostvaruju dve trećine ukupnih prihoda Srbije.

Stranačke obaveze pomeraju rokove

Jučerašnja konferencija za novinare posle redovne sednice Vlade zakazana je sat vremena ranije nego što je to uobičajeno, a ministar Lončar nije ni demantovao, niti potvrdio da je do ranijeg zakazivanja došlo zbog konvencije stranaka vladajuće koalicije – Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije. Sanda Rašković Ivić je kratko objasnila da je zbog predstavljanja jučerašnjih odluka Vlade iz svog resora odustala od puta u Kragujevac. Pošto je kao prvi govornik vrlo kratko najavio potpisivanje koncesionog ugovora, ministar Ilić je napustio konferenciju za novinare.

– Posebno su izražene razlike unutar okruga i između pojedinih opština. Razlika između Apatina, trenutno najrazvijenije opštine, i Bosilegrada iznosi čak jedan prema 15. Stopa zaposlenosti u Beogradu je 39,9 odsto, a u Topličkom okrugu svega 18,9 odsto. Stopa nezaposlenosti u Beogradu je 21,5, a u Topličkom okrugu 46 odsto – naveo je Lončar razmere neravnomernog razvoja Srbije.
On je kazao da novi zakon o ravnomernom regionalnom razvoju, koji je već pripremljen, ali i pomenuta strategija podrazumevaju i formiranje odgovarajućih finansijskih institucija i regionalnih agencija za razvoj.
Vlada je usvojila i strategije dugoročnog ekonomskog razvoja srpskih zajednica na Kosovu i Metohiji i ekonomskog razvoja juga Srbije – opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Sanda Rašković Ivić, predsednica Koordinacionog centra za KIM, rekla je da će prioriteti dugoročnog ekonomskog razvoja srpskih zajednica na KIM biti unapređenje infrastrukture, pre svega energetska stabilnost, putna mreža, železnica i telekomunikacije, zatim obrazovanje i razvoj malih i srednjih preduzeća. Kako je najavila, ovaj dokument, osim u Beogradu biće predstavljen ove nedelje ambasadorima OEBS u Beču, a zatim i u Moskvi, Vašingtonu i Briselu.
Rašković Ivić je objasnila da je albanska strana odbila da učestvuje u izradi ove strategije i da se zbog toga dokument odnosi samo na srpske zajednice na KIM. Vlada je iz budžetskog Fonda za KIM izdvojila 300.000 dinara za Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KIM. Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije, najavio je da će u četvrtak s Konzorcijumom FCC Construccion – Alpine Mayreder potpisati Ugovor o koncesiji za izgradnju, korišćenje i održavanje pravca autoputa od Horgoša do Požege. Usvojena je i Uredba o upisu podataka u obrazac lične karte koja propisuje da čip neće biti obavezan deo lične karte. Vlada je usvojila i Rešenje o upotrebi tekuće budžetske rezerve kojim se izdvaja milion dinara za Fond za mlade talente Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari