Velt: Evropljani ne žele da ugroze Vučićevu stabilokratiju 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi Rusiju kao polugu da što više izvuče od Evropske unije, a Evropa toleriše njegovo laviranje između Brisela i Moskve pošto u njemu, prema srpskim merilima, vidi pragmatičnog političara, piše danas nemački dnevnik Velt (Die Welt).

U komentaru povodom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, list piše da se Vučićev angažman sa Rusijom naizgled isplati jer je Rusija Srbiji isporučila borbene avione, investirala u Naftnu industriju Srbije, učestvuje u modernizaciji železnice.

Angažman Rusije, međutim, svakako nije nesebičan pošto ona u otvorenom takmičenju sa EU želi da potvrdi svoj uticaj u Srbiji, i to sada još više nakon što je promena imena otvorila Makedoniji put u NATO, uprkos uplitanju Mosve, ocenjuje Velt.

List piše da su stručnjaci za region sigurni da Rusiji nedostaju resursi da sa Balkana potisne EU i SAD, ali da ima dovoljno snage da remeti napore Zapada.

Navodeći da sa tom perspektivom igra i predsednik Srbije, i da se on „vozi na dva koloseka“, Velt piše da je ipak „i Vučiću i srpskoj eliti jasno da put zemlje vodi u Evropsku uniju“.

„Vučić svoju bliskost sa Rusijom svako malo koristi kao polugu da bi od EU izvukao više za svoju zemlju i držao podalje od sebe zapadne kritičare“, piše Velt.

Evropljani, piše list, sa svoje strane „trpe Vučićevo laviranje da ne bi ugrozili njegovu ‘stabilokratiju’, kako kritičari sve češće nazivaju njegov autoritarni stil vladavine“.

Podsećajući da je austrijski kancelar Sebastijan Kurc Vučića nazvao „sidrom stabilnosti“, a nemačka kancelarka Angela Merkel hvalila srpski „put reformi“, list piše da su protesti protiv Vučića u Srbji za Evropljane od sekundarnog značaja.

„Za njih je odlučujuće da Vučić u skladu sa preporukama Međunarodnog monetarnog fonda smanjuje deficit budžeta i da se drži kursa evropskih integracija i normalizacije odnosa sa Kosovom. Prema srpskim merilima, Vučić je za Evropljane pragmatičan političar i to neće promeniti ni njegova proruska retorika ni prijateljstvo sa Putinom“, ocenjuje Velt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari