Veselinović: Kampanja vlasti bila je totalno beskrupulozna 1Foto: Medija centar

Kampanja vlasti je totalna i beskrupulozna, jer pobogu i predsednik države učestvuje na predizbornim skupovima SNS-a u Ripnju, Batajnici..

Mislim da je veoma pogrešno i loše za demokratiju u našoj zemlju to što Aleksandar Vučić na takav način učestvuje u kampanji za lokalne izbore za Skupštinu grada Beograda. On treba da bude dostojan predstavnik svih građana i građanki, a ne glasnogovornik partije. S druge strane, kampanja opozicije je dosadnjikavo-prepisivačka. Uz sve uvažavanje napora opozicije i razumevanje teških okolnosti u kojima se kampanja odigrava, meni kao građaninu opozicija nije ponudila ništa što predstavlja inovaciju na polju tema, ili koncepata kako Beograd treba da se razvija u budućnosti, niti je pokazala nekakvu energiju i mobilizaciju za promene, kaže u razgovoru za Danas Dobrica Veselinović, aktivista Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, ocenjujući kampanju vlasti i opozicije u Beogradu.

* Da li ste zadovoljni kampanjom Inicijative, koju je obeležila, između ostalog, pojava „patkomobila“ na ulicama glavnog grada?

– Zadovoljan sam, i lično pun energije za dalje. Građani odlično reaguju i jako smo zadovoljni terenskom kampanjom. Ako je i bilo sumnje da li će Inicijativa preći cenzus, sada je, nakon kampanje, više nema. Prosto je dirljivo koliko je ljudima potrebno da imaju gde da izraze svoje nezadovoljstvo, da iskažu da imaju ideje, da znaju šta im je potrebno, da žele da menjaju svoj grad. Mislim da smo u ovom kratkom periodu kampanje ponovo pokazali da je Inicijativa najkredibilniji akter na trenutnoj političkoj sceni jer smo sve glavne teme ove kampanje već trasirali u prethodnim godinama svog postojanja. Te teme su proistekle iz rada sa građanima na svakodnevnim problemima sa kojima se oni susreću. Na primer, teme kao što su isključenost iz procesa donošenja odluka rezultira time da se mi niti pitamo niti znamo da li će u našim krajevima biti parkovi ili parkinzi, da li ćemo saditi drveće ili graditi tržne centre, da li ćemo promovisati ljubav prema ekskluzivnim stanovima i kulama, ili prema našim sugrađanima. Patkomobil je u tom smislu došao samo kao šlag na tortu ove kampanje. On je simbol jednostavne, jeftine i zabavne promene. Patkomobilom smo prevozili ljude kroz snežnu mećavu, odlazili na žarišta na kojima se javni interes ugrožava, dovozili ga na proteste, slikali se sa ljudima. Patkomobil je jedna mala, ali značajna pobeda.

* Kako komentarišete privođenje vašeg aktiviste Radomira Lazovića tokom aktuelne kampanje zbog ispisivanja natpisa „Mesto zločina“ u Hercegovačkoj ulici?

– Paranoja vlasti koja vlada oko svega što iskače iz plana za „investitora“ u Savskom amfiteatru je poslednjih par nedelja dostigla neviđene granice, što se pokazalo kada je posle ispisivanja parole „Mesto zločina“ ekspresno priveden Radomir Lazović. Mislim da je ovaj slučaj savršena ilustracija za koga, za čiju korist, i po čijem nalogu (ne) radi policija. Kada su vezivali ljude i rušili objekte, nigde ih nije bilo, kada se ispisivao grafit, došli su u punom kapacitetu za nekoliko minuta.

* Kako ocenjujete neizvesnost koja je pratila predstavljanje vaše liste na RTS-u, kao i komentar voditelja da „program nije po pravilima predstavljanja“?

– Po meni, u slučaju RTS-a u pitanju je bila klasična cenzura jer smo u skladu sa našim opredeljenjima i estetikom poslali materijal koji je prosto drugačiji od svega što su oni do sada videli, pa je to u kombinaciji sa autocenzurom urednika rezultiralo rešenjem da se prilog ne emituje. Posle medijskog pritiska predstavljanje je ipak emitovano, ali ni to nije moglo da prođe bez dosta čudnog komentara voditelja.

* Inicijativa je imala prigovor na listu LJubiše Preletačevića Belog. Kako gledate na činjenicu da je ta lista na kraju, ipak, proglašena?

– Trenutna situacija u Gradskoj izbornoj komisiji je takva da je napravljena većina da se može izglasati da je dan noć, da je leto zima i da je zeleno plavo. U takvim uslovima, mi smo izrazili naše nezadovoljstvo time izlaskom iz prostorije kada se glasalo o proglašenju neispravne liste Belog. Prosto nismo želeli da učestvujemo u tom cirkusu.

* Na čemu će Inicijativa posebno insistirati ako uđe u novi saziv Skupštine grada?

– Nastavićemo da radimo sa građanima na svakodnevnim „malim“ stvarima. Insistiraćemo da se rekonceptualizuju mesne zajednice kao osnovne jedinice lokalne samouprave. Revidiraćemo ugovore za JPP za „Vinču“ i učiniti sve da se ugovor o ulaganju u „Beograd na vodi“ raskine, a Savski amfiteatar vrati građanima. Insistiraćemo da se otvore gradski prostori koji godinama zvrje prazni i neiskorišćeni. Savski nasip će biti oaza prirode, a ne prostor za nelegalne fensi vikendice. Radićemo na tome da prevoz bude dostupan za sve i ulagati u biciklističku infrastrukturu.

* Založili ste se za uklanjanje novogodišnje rasvete sa beogradskih ulica. Kako komentarišete to što je Beograd i dalje osvetljen?

– Inicijativa je i prošle i ove godine podnela krivične prijave za novogodišnju rasvetu i za jelku. Preko 100 dana Beograd čkilji pod preskupom rasvetom koja ničemu ne služi. Moj komentar je da je to ruganje zdravom razumu građana i želja da se pokaže da sve može da prođe. E pa neće proći dalje od 4. marta.

Podrška Varufakisa, gradonačelnice Barselone…

* Inicijativu je tokom ove kampanje, između ostalog, podržao grčki levičar i građanski aktivista Janis Varufakis. Koliko vam znači takva podrška?

– U dosadašnjoj predizbornoj kampanji Inicijativu su podržale brojne domaće i strane organizacije koje se bore za očuvanje javnog dobra, socijalnu pravdu, veće učešće građana u donošenju odluka, održivi razvoj naših gradova, koje se bore protiv privatizacije komunalnih usluga, deložacija građana, otimanja prirodnih resursa. Gradonačelnica Barselone Ada Kolau iz pokreta Barselona en Komu (Zajedno za Barselonu) poručila je da je kandidatura Ne davimo Beograd „proces koji počinje odozdo i želi da promeni pravila igre tako da obični ljudi postanu akteri gradskih politika“, a iz pokreta „Zagreb je naš“ u emotivnoj video- poruci poručili su da se raduju da Inicijativa Ne davimo Beograd izlazi na izbore jer se „godinama bori protiv moćnika, fantomki, prisluškivanja, cenzure i privatnih interesa koji dave grad“.

Podrška zamenice gradonačelnice Beograda

Najnovije pismo podrške koje smo dobili stiže od Ramone Pop, zamenice gradonačelnika Berlina i senatorke Berlina za privredu, energiju i javna komunalna preduzeća.

„Pozdravljam zalaganje građanske Inicijative ‘Ne da(vi)mo Beograd’ za vrednosti participacije, slobode, ravnopravnosti i solidarnosti kao i za odlučnu borbu protiv korupcije. Raduje me činjenica da Inicijativa učestvuje samostalno na izborima za Skupštinu grada Beograda i nadam se da će dobrim rezultatom doprineti tome da se politika u Beogradu menja nabolje“, navodi se u pismu Ramone Pop Inicijativi Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari