Veselinović: „Vrh države produkuje ovo nasilje“ 1Foto: G. Nonin

Najnoviji slučajevi političkog i fizičkog nasilja, kao i druge aktuelnosti, bile su teme konferencije za novinare Saveza za Srbiju koja je danas održana u Novom Sadu.

„Nasilje se dešava u celoj Srbiji a eskaliralo je u Novom Sadu. Tri studenta su prošlog vikenda mučki prebijeni sa leđa u kampusu novosadskog Univerziteta i to zbog svog drugačijeg političkog mišljenja, a policija do danas nije nikog privela. Danas je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu izjavilo povodom događaja u kojem je oštećen student D.B. da neposredi izvršilac nije identifikovan a lice koje je bilo u društvu sa istim je saslušano i nije predložen pritvor. Dakle, ministar Nebojša Stefanović nije u pravu, jer niko nije uhapšen i niko nije zadržan u pritvoru, niti procesuiran u vezi sa najnovijim hapšenjima u Novom Sadu, izjavio je predsedavajući Saveza za Srbiju Janko Veselinović.

Neposredan povod za ovu konferenciju za novinare su bili nedavni napadi na trojicu studenata Univerzioteta u Novom Sadu, a tim povodom je u Novom Sadu u utorak održan i protest na platou ispred Pravnog fakulteta, a i večerašnji protest „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu u celosti je bio posvećen nasilju koje je u poslednje vreme eskaliralo.

„Savez za Srbiju oštro osuđuje napade na studente i tražimo hitnu istragu o njima ali i po čijem nalogu su počinjeni ta nasilja. Borićemo se svim mirnim sredstvima i zaštitićemo ljude koji drugačije misle. Do sada Srbija nije uspela da se izbori sa političkim nasiljem, i za poslednjih šest meseci je napadnuto u našoj zemlji više od 20 osoba isključivo zbog drugačijeg političkog mišljenja, istakao je Veselinović pokazujući fotografije napadnutih osoba, od Borka Stefanovića na koga se napad desio pre šest meseci do poslednjeg poznatog slučaja, kada je nakon održavanja protesta „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu prošle subote pretučen Dejan Bagarić, student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Veselinović je, takođe, osudio izveštavanje javnog servisa Radio televizije Vojvodine koja je o protestu u utorak ispred Pravnog fakulteta izveštavala na krajnje skandalozan način izveštajem koji je bio pun lažnih informacija i u kojem je navođen izvor jednih tabloidnih novina.

Po Savezu za Srbiju, ono što je takođe skandalozno je da se niko od zvaničnika u Novom Sadu nije obratio javnosti i nije osudio napade na mlade sugrađane. U ime svih iz SZS, Veselinović je zaključio sa porukom da će se oni svim mirnim sredstvima boriti da zaštite sve građane koji imaju drugačije političko mišljenje, a naročito mlade ljude.

Na pitanje novinara da prokomentarišu poziv Aleksandra Vučića da odrede vreme i mesto sastanka sa njima, Janko Veselinović je istakao: „Umesto da se ozbiljno odnosi prema opoziciji, Aleksandar Vučić zove na fizički megdan, na obračun sa neistomišljenicima. To je dokaz da vrh Srpske napredne stranke i vrh ove države produkuje ovo nasilje.”

Bora Novaković: “Pozvati Gradonačelnika na odgovornost”

Nikada se nije desilo nasilje nad studentima u Novom Sadu  a da se gradonačelnik ovog grada ne obrati javnosti i jasno i glasno ne osudi ovako mučke napade na studente. Nikada u istoriji ovog grada. Pitanje je zašto se Miloš Vučević ne ograđuje od ovih napada i ne osuđuje ih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari