Vesiću se sprema funkcija u sektoru saobraćaja? 1Foto: FoNet/Beoinfo

U jeku spekulacija o tome da bi Aleksandar Šapić već od marta mogao da sedne u fotelju gradonačelnika Beograda i postavi svoje ljude na mesta zamenika i sekretara za urbanizam, postavlja se pitanje i šta će biti sa Goranom Vesićem, dosadašnjim zamenikom gradonačelnika, a po mnogima faktički prvim čovekom Beograda.

Iako još uvek nema zvaničnih potvrda o ovome, sve ukazuje da bi dosadašnji predsednik opštine Novi Beograd i lider SPAS-a Aleksandar Šapić trebalo da preuzme rukovođenje Beogradom, ne samo kako bi očistio beogradsku vlast od saradnika Nebojše Stefanovića, već i da bi poboljšao rejting SNS pred prestoničke izbore 2022. koji sa Vesićem u kampanji ne daje dobre rezultate.

Ali upravo zbog lošijeg rejtinga koji Goran Vesić ima među Beograđanima, pitanje je gde će za njega naći nova funkcija, jer je izvesno da neku funkciju mora da dobije kao jedan od najodanijih ljudi i Srpskoj naprednoj stranci i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću.

Najverovatnije opcije za buduću Vesićevu poziciju su one vezane za sektor saobraćaja, posebno zbog njegove uključenosti u projekat izgradnje metroa u Beogradu, koji je od strateškog značaja za aktuelnu vlast, kako ukazuju izvori Danasa sa političke scene.

Već se govorilo o tome da bi Vesiću mogla da pripadne ministarska fotelja u sektoru za saobraćaj ukoliko bi se on izdvojio od ministarstva građevine, o čemu je bilo dosta spekulacija uoči sastavljanja aktuelnog saziva Vlade u oktobru prošle godine. Ipak, Vesiću tada nije pripalo nijedno ministarsko mesto, prethodna ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović govorila je da ta dva sektora ne treba razdvajati, a na opšte iznenađenje javnosti, ceo taj sektor pripao je Tomislavu Momiroviću.

Vesiću se sprema funkcija u sektoru saobraćaja? 2

Nakon ove propuštene prilike da Vesić dođe na ministarsko mesto, on je izjavio: „Meni je čast kada se svaki put kada se formira vlada moje ime pominje među onima koji bi mogli biti ministri. Očigledno da deo javnosti misli da svoj posao radim dobro i to je za mene neka vrsta pohvale. Ja ću ostati u Beogradu, tako da neću biti ministar.“

Ipak, sve očiglednije postaje da je Momirovićeva uloga u Vladi Srbije epizodna, uz brojne gafove koji mu donose negativan publicitet. Sa druge strane se podgrevaju priče da bi prevremeni parlamentarni izbori mogli da se održe već krajem ove godine, o čemu je Danas nedavno pisao, pa su sve šanse da će uskoro doći do nove podele ministarskih fotelja u kojoj bi i Vesić mogao da profitira, smatraju naši izvori.

U međuvremenu, za Vesića bi mogla da se osmisli i neka potpuno nova pozicija koja bi podrazumevala upravo bavljenje projektom metroa i drugim saobraćajnim rešenjima, kako su nam ukazali upućeni.

Vlada radi na reformi izbornog procesa

Članovi Radne grupe za unapređenje izbornog procesa u Srbiji  razgovarali su juče preko video-linka sa predstavnicima Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava o planu aktivnosti i budućim koracima koji će voditi ka sveobuhvatnoj reformi izbornog procesa, saopšteno je iz Vlade Srbije. Članovi Radne grupe su istakli da je dosta preporuka OEBS-a već implementirano i naglasili da nastavljaju saradnju sa svim nadležnim organima i međunarodnim institucijama koje učestvuju u unapređenju izbornog procesa. (R.D.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari