Videnović: Gašića je za BIA kvaliikovalo strpljivo čekanje na funkciju 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Načelnu raspravu o setu vojnih zakona i Zakona o BIA obeležila je polemika o Bratislavu Gašiću, direktoru Bezbednosno-informativne agencije.

Opozicija je tvrdila da je Gašića na tu funkciju kvalifikovalo to što je, kako je rekao predsednik Alesandar Vučić, “strpljivo čekao godinu dana bez funkcije, dok je ministar odbrane Alkesandar Vulin ocenio da Demokrate imaju dva odsto glasova baš zato što nemaju takve ljude kao što su Gašić i Vučić.

“U jednom ste ministre u pravu, mi zaista nemamo takve ličnosti, nadam se i da nikad nećemo, to nas razlikuje, odgovorila je Alkesandra Jerkov, poslanica DS ,a njena stranačka koleginica Maja Videnović ocenila je da se izmenama Zakona o BIA sva moć stavlja u ruke direktora Bratislava Gašića koji će odlučivati ko će se zaposliti, kolika će mu plata biti, ko će napredovati u službi. Ona je rekla da je Gašića na tu funkciju preporučilo to što, kako je rekao predsednik Alekandar Vučić, „strpljivo čekao godinu dana bez ikakve funkcije“ a predsedavajući Veroljub Arsić zatražio je od Videnovićeve da priča o dnevnom redu i da tema nije izbor direktora BIA.

“Odakle vam ideja da možete da mi kažete o čemu ću da pričam”, uzvratila je Videnovićeva zbog čega je zaradila opomenu. U njenu odbranu stao je demokrtata Radoslav Milojičić koji je optužio Arsića da čitav dan demonstrira silu i da izriče opomene i kada se priča o dnevnom redu.

“Ovo nisu zakoni o Gašiću, već koji se odnose na odbranu. Legitimno je da mrzite i Gašića i Vučića i mene, ali šteta je tu energiju potrošiti na mržnju, a ne na zakone“, rekao je Vulin i dodao da razume fascinaciju DS-a Gašićem jer na žalost ta stranka nema takbvog čoveka.

„Nemate takve kao što su Gašić i vučić i zato omate dva posto glasova“, rekao je Vulin poslanicima DS. Veoma je nekorektno ukazivati na Gašića, a da on ne može da vam odgovori, jer samo ja kao ministar ovde mogu da govorim, takav je zakon. Bezbednost je sačuvana, a čuva se zahvaljujući ogromnoj energiji pripadnika naših snaga bezbednosti, dve godine nije primljen nijedan radnik u BIA, jer prosto ne može pripadnik BIA biti primljen na javnom konkursu, to ne ide, zato je morao da se menja zakon“, naveo je Vulin.

Odgovarajući na kritike što neće biti javnog konkursa za zapošljavanje u BIA ministar je rekao da radnik BIA ne može biti primljen na javnom konkursu i da „ne može da izađe u novinama“ te da se zato menja zakon i da pošto svaki pripadnik BIA radi više poslova i onda naravno da postoji mogućnost ugroženosti bezbednosti.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović rekao je da neki poslanici traže da se u novinama objavi da je potreban operativac za praćenje stranih diplomata, „pa to niko normalan ne bi uradio“, dok je predsednik skupštinsko Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić naveo da DS želi da uruši državu i od BIA napravi „komunalnu policiju“.

Na momente se povela polemika i oko ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića kada je Videnović rekla da BIA nije zaštitila Ivanovića koji je obavestio o ugroženosti.

„Ovde se optužuju Srbi za sve, pa i za ubistvo Olivera Ivanovića, zaista to ne razumem“, rekao je Vulin.

Tokom polemike naprednjaci nisu štedeli demokrate nazivajući ih uglavnom žutim preduzećem koje je urušilo i opustošilo državu . To je i bio razlog zbog čega je Milojičić poručio da naprednjaci toliko vremena posvećuju DS “samo zato što znate da samo ona može da vas smeni i smenićemo vas na izborima”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari