Vilson: Srbija ne kontroliše Kosovo, treba da se suoči sa realnošću 1Dejmon Vilson Foto: VOA

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson izjavio je danas da Srbija ne kontroliše Kosovo i da treba da se suoči sa realnošću, kako bi mogla da se fokusira na ekonomiju, budućnost i stvaranje poslova za mlade, jer se trenutno na sve strane priča o Kosovu i troši se kiseonik.

Srbija treba da ima rukovodstvo koje je fokusirano na ekonomiju, poslove, preduzetništvo, ubrzavanje puta ka EU, a Kosovo je usporava.

Predsednik Alekandar Vučić je bio jasan oko mogućnosti koje se mogu pojaviti ako dođe do dogovora sa Prištinom, rekao je Vilson nakon posete Beogradu za Glas Amerike.

On je istakao da zbog taksi koje je uvelo Kosovo Srbija trenutno može da bude u udobnoj situaciji, jer svako može da pita zašto su Kosovari to uradili.

To čini da Srbija izgleda malo bolje u međunarodnoj zajednici, ali to nije odgovor i vremenom to nije ni u interesu Srbije. Mislim da će zahtevati nešto političke volje, nešto kreativnosti, ali i održivog prisustva SAD kako bi se izašlo iz ove situacije, kazao je Vilson.

On je priznao da dijalog trenutno nije na dobrom putu, a ukazao je i na neke tranzicije u EU, napomenuvši da na Berlinskom samitu nisu nagovešteni dobri izgledi, a verovatno će tako biti i u Parizu.

Na mnogo načina ove takse izvlače tepih pod nogama Hašimu Tačiju, koliko i Srbiji, ali je važno shvatiti da je lako ometati sporazum, teško je investirati hrabrost i odlučnost i ostati na putu sporazuma, rekao je Vilson.

On je ocenio da veze SAD i EU nisu tako čvrste po ovom pitanju kao što bi trebalo da budu, iako, kako ističe, moraju da marširaju u istom pravcu i da budu fokusirani na isti rezultat. To će zahtevati malo utegnutiju diplomatsku saradnju i zato mislim da SAD treba da uđu u proces, da budu konstruktivna snaga, ali treba zapamtiti da mi nismo zainteresovani samo za proces, već za rezultat i moramo biti koncentrisani da bismo ga ostvarili, kazao je Vilson.

On je ponovio stav aktuelne američke administracije da neće nametati rešenja, ali će podržati bezuslovno dijalog. Vilson je ocenio da je Rusija u regionu ometajuća snaga i da joj je lakše nego Americi, jer joj je cilj da pokvari, da ometa, da stvari ostanu zaglavljene, što nisu obećavajuće opcije za ljude u regionu.

Rusija pokušava da se pozicionira kao prijatelj Srbije, ali realnost je da, pokušavajući da drži Srbiju zaglavljenu u statusu kvo, to nije prijateljski odnos, već je pokušaj da se Srbija drži u zamci prošlosti, kazao je Vilson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari