Vjosa Osmani se izjasnila za koaliciju sa Kurtijem 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Koalicija LDK i Samoopredeljenja suočiće se sa brojnim izazovima, ali treba da ima samo jedan interes, interes građana Kosova“, napisala je na svom Fejsbuk profilu kandidatkinja LDK za kosovsku premijerku, Vjosa Osmani i time se izjasnila za koaliciju sa Aljbinom Kurtijaem.

Ovo je prvi javni istup Osmani kojim se jasno izjašnjava da je za formiranje koalicije sa Samoopredeljenjem, iako je i ranije slala poruke da je LDK spremna da na ovu temu razgovara sa pobednikom nedeljnih izbora za kosovski parlament i liderom Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem.

Kako to vidi Osmani, građani su na izborima prošle nedelje glasali ne samo za promenu, već i kako bi kaznili „loše upravljanje“ prethodne vlade, a zahvalila se građanima i aktivistima ove stranke što su za samo mesec dana uspeli da vrate izborne rezultate LDK na one koje je ova stranka imala na izborima 2004.

Iako se i dalje čeka na rezultate glasova van Kosova i uslovnih glasova, po trenutnoj raspodeli mandata, LDK će imati 30 poslanika, dok će Samoopredeljenje osvojiti 31 mandat. To znači da koalicija LDK i Samoopredeljenja sama može da osigura potrebnu većinu of 61 glasa kako bi formirali vladu.

U sinoćnjem ekskluzivnom intervjuu za KTV, Kurti je najavio sastanak sa Osmani i Isom Mustafom za sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari