Vlada Kosova povukla nacrt o demarkaciji 1Foto: www.kryeministri-ks.net/ (arhiva)

Vlada Kosova je odlučila da povuče Nacrt zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom, kako bi u toku dana Nacrt zakona dopunila sa aneks-dogovorom predsednika Kosova i Crne Gore od petka.

Na osnovu kojeg se predviđa mogućnost korekcije prethodnog sporazuma u slučaju da su u pravcu Čakora i Kule počinjene greške. Vlada će po tom pitanju ponovo zasedati u 16 časova kako bi usvojila izmene zakona i prosledila ih Skupštini, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Od sutra ćemo biti spremni za sazivanje sednice po pitanju ratifikacije demarkacije sa Crnom Gorom“, kazao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj na sednici Vlade. Trojica srpskih ministara uzdržali su se od glasanja o ovom pitanju.

Kako navodi RSE, na konferenciji za medije nakon sednice Vlade premijer Haradinaj je rekao da će sednica Skupštine o ratifikaciji demarkacije biti održana sutra ili prekosutra.

„Skupštini će biti prosleđen zakon, ali i izveštaj Komisije za obeležavanje državne granice, kao i aneks-izjava predsednika. Kosovo će, dakle, da glasa za zakon i usvojiće ostala prateća dokumenta. Da li će to uraditi i Crna Gora, to će oni sami oceniti“, kazao je Haradinaj, dodajući da za to nema potrebe, osim ako oni to žele.

Zajednička izjava predsednika Kosova i Crne Gore Hašima Tačija i Filipa Vujanovića je sporazum na kojem je radio i sam Haradinaj, kazao je on i dodao da sada postoje argumenti da poslanici podrže to pitanje.

„Činjenica da je taj dogovor uključen u zakon i da ćemo glasati i za dogovor predsednika koji predviđa ponovno razmatranje i korekcije u pravcu Kula i Čakora, i ne samo to, mislim da su dobri argumenti da se on izglasa“, naveo je Haradinaj.

Haradinaj je ranije saopštio je da su pre glasanja za Sporazum o demarkaciji u Skupštini Kosova potrebne konsultacije sa svim parlamentarnim grupama kako bi sednica po tom pitanju bila dobro pripremljena. Kazao je da je za to pitanje važna podrška Srpske liste i pokreta Samoopredeljenje.

Iz Srpske liste su za RSE rekli da im demarkacija nije prioritet, već da je veći prioritet formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Za ratifikaciju ovog sporazuma potrebno je 80 od 120 glasova poslanika. Vladajuća koalicija broji 61 glas, uključujući 20 glasova manjinskih zajednica. Sporazum podržava opozicioni Demokratski savez Kosova sa 27 poslanika, ali ne i pokret Samoopredeljenje sa 32.

Deset glasova Srpske liste su i dalje upitni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari