Vlada Kosova: Tači prekršio Ustav 1Foto: FoNet/AP

Kabinet premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) došao je do zaključka da je aktuelni predsednik Kosova Hašim Tači 2013. godine, dok je bio premijer, prekršio Ustav Kosova i da to opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razrešenje sa predsedničke pozicije.

Iz Kabineta premijera saopšteno je da je Kurti obavestio predsednicu Skupštine Vjosu Osmani o navodnim ustavnim implikacijama u „tajnom sporazumu“ iz 2013, između tadašnjeg premijera Kosova Hašima Tačija a danas predsednika, i tadašnjeg generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena.

Kako se navodi u saopštenju za medije Vlade Kosova, Tači je putem sporazuma u ime Kosova prebacio Kfor (Misija NATO na Kosovu) apsolutno pravo veta nad svim budućim misijama Bezbednosnih snaga Kosova na severu zemlje za izvestan period. Tači je u pismu koje je prosledila Vlada Kosova, osigurao Rasmusenu da će Bezbednosne snage Kosova ići na sever samo uz prethodnu dozvolu Kfora.

Kurti je u zvaničnom dopisu predsednici Skupštini Kosova naveo da je nakon preuzimanja premijerske dužnosti angažovao svoje osoblje da analizira sadržaj ovog „tajnog sporazuma, kao i ustavne implikacije“. Kako se dodaje, cilj Kurtija je bio da obavesti predsednicu Skupštine o postojanju jednog takvog sporazuma, kao i o analizi Vlade Kosova.

Na osnovu ocene koja je prosleđena i medijima, „potpisivanje jednog takvog sporazuma, koji omogućava prenos suverenih ovlašćenja na jednu drugu međunarodnu organizaciju, a potom i prikrivanje tog sporazuma od poslanika Skupštine, ima niz ozbiljnih implikacija ustavne prirode“. Ista analiza zaključuje da je Tači, dok je bio premijer, teško prekršio Ustav i da to opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razrešenje sa mesta predsednika države. Kurti, međutim, ističe da želi da bude jasan i da kao premijer ne izražava nikakav stav za ili protiv tajnog sporazuma, što se tiče njegovog sadržaja.

„Ja, kao premijer, razumem i visoko cenim važnost saradnje Kosova sa NATO u cilju potpune sigurnost i teritorijalnog integriteta Kosova i njenih građana. I ja, kao premijer, garantujem Skupštini, kao i svim građanima, da neću preduzeti nijedan korak koji će dovesti u opasnost to neophodno savezništvo za bezbednost naše zemlje“, navodi se u Kurtijevom dopisu.

Isti dopis je prosleđen predsedniku Tačiju i glavnom državnom tužiocu, Aleksandru Ljumeziju (Lumezi), preneo je RSE. Radio Slobodna Evropa (RSE) je u februaru 2019. pisao o tome da je Tači 2013. obećao NATO da Bezbednosne snage Kosova neće ići na sever Kosova bez saglasnosti Kfora i da o tome postoji razmena pisama između Tačija i Rasmusena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari