Vladajuća većina odlučuje o Vjerici Radeti 1Foto: Fonet

U parlamentu Srbije prikupljeno je 58 potpisa poslanika kojim se zahteva stavljanje na dnevni red smena potpredsednice Skupštine Vjerice Radete zbog sramnog tvita o Hatidži Mehmedović, predsednici Udruženja „Majke Srebrenice“, rečeno je Danasu nezvanično u poslaničkim krugovima.

Na potezu je sada vladajuća većina, od koje zavisi sudbina ove inicijative. Neke od vladajućih stranaka poput SDPS Rasima Ljajića najavile su da će glasati za smenu.

Kao što je naš list već pisao, da bi se uopšte razmatralo da li da se neka inicijativa stavni na dnevni red, treba da je podrži najmanje 30 poslanika. Inicijativu za smenu Radete pokrenula je Demokratska stranka, dok je LDP Čedomira Jovanovića otišla korak dalje, predlažući opoziciji da ne ulazi u skupštinsku salu dok se smena Radete ne izglasa.

Za smenu su glasali i poslanici koje predvodi Tatjana Macura, a koji su ranije bili u Dosta je bilo, LSV i drugi. Javnost je interesovalo kako će se postaviti opozicioni poslanici desnice, ali dosad nema jasnog odgovora. Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke izjavila je ranije za Danas da će glasati za smenu Radete.

Međutim, lider Radetine SRS i osuđeni haški zločinac Vojislav Šešelj izjavio je, kako prenosi FoNet, da nikome neće dozvoliti da je smeni. Šešelj tvrdi da je Radetin tvit „nespretno sročen, pa se ne shvata suština“, a „ona je aludirala na to da se pričalo da su muž i dva sina Hatidže Mehmedović u stvari živi, kao što je nedavno otkriveno da sin Munire Subašić živi u Kanadi“. Šešelj je takođe nastavio da vređa preminulu predsednicu „Majki Srebrenice“, rekavši da je „krajnje amoralna osoba koja je neprestano optuživala Srbe za genocid“. Podsetimo, na vest o smrti Radeta je na svom Tviter nalogu objavila komentar „Čitam umrla Hatidža Mehmetović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?“. Hatidži Mehmedović su jula 1995. u Srebrenici ubijeni muž Abdulah (44) i sinovi Almir (18) i Azmir (21), koji su kasnije sahranjeni na osnovu DNK analize, kao i dva brata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari