VLADIKA ARTEMIJE: Gračanica, Visoki Dečani, Kosovska Mitrovica, Čaglavica, Beograd – Treća godišnjica martovskog pogroma nad kosovskim Srbima u subotu je obeležena parastosima u svim hramovima Eparhije raško-prizrenske. Episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) parastos je služio u porti manastira Gračanica, a vikar Eparhije raško-prizrenske episkop lipljanski Teodosije (Šibalić) u manastiru Visoki Dečani.

VLADIKA ARTEMIJE: Gračanica, Visoki Dečani, Kosovska Mitrovica, Čaglavica, Beograd – Treća godišnjica martovskog pogroma nad kosovskim Srbima u subotu je obeležena parastosima u svim hramovima Eparhije raško-prizrenske. Episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) parastos je služio u porti manastira Gračanica, a vikar Eparhije raško-prizrenske episkop lipljanski Teodosije (Šibalić) u manastiru Visoki Dečani. Parastos žrtvama martovskog pogroma u subotu je služen i u Beogradu u crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu.
Vladika Artemije je u besedi posle pomena u Gračanici poručio da „kosovski Srbi u ovom trenutku imaju samo jedno opredeljenje, a to je da nikada ne pristanu na odvajanje Kosova i Metohije iz Srbije“, prenosi KIM radio iz Čaglavice.

Pucnji u Bošnjačkoj mahali

Prema rečima Nebojše Jovića, člana SNV za severno KIM, u subotu uveče iz Bošnjačke mahale u kojoj uglavnom žive Albanci u severnom srpskom delu Kosovske Mitrovice čuli su se pucnji i rafalna paljba, a korišćene su i svetleće rakete. Jović objašnjava za Danas da je „na ivici istočnog mosta, na liniji razdvajanja grupa od 30-tak Albanaca, iz pet, šest vozila, mahala albanskim zastavama, zbog čega su i Srbi počeli da se okupljaju, jer su to shvatili kao provokaciju i proslavu 17. marta, a pojavili su se i pripadnici Kosovske policijske službe, tako da je sve prošlo bez incidenta“.

– Danas kada svetski moćnici kroje sudbinu KIM imamo samo jedno opredeljenje, a to je da nikada nećemo pristati na odvajanje od Srbije, ma šta oni odlučili i uradili. Dokle god srpski narod bude stradao na pravdi Boga, to je dokaz da Kosovska bitka traje i danas – rekao je vladika Artemije.
Srpsko nacionalno veće KIM saopštilo je u subotu da se u pogledu bezbednosti i uspostavljanja vladavine prava položaj Srba na KIM posle martovskog pogroma znatno pogoršao.
Povodom najava da bi „dodatna frustracija nezadovoljnih Albanaca zbog neispunjavanja njihovih zahteva mogla proizvesti nemire u Pokrajini, nalik na 17. mart 2004, SNV KIM traži od međunarodne zajednice, pre svega od Kfora da poveća bezbednost i spreči moguće nemire na KIM, koji bi imali nesagledive posledice, kako na ovom prostoru, tako i šire u regionu“.
Sanda Rašković – Ivić, predsednica Koordinacionog centra Srbije za KIM, izjavila je da „ne bi smeo da se ponovi organizovan masovni progon srpskog stanovništva, poput onoga pre tri godine na KIM kada snage Kfora nisu valjano reagovale“. Ona je u pisanoj izjavi ukazala da „to što je sudski gonjen veoma mali broj vinovnika martovskog nasilja, govori da ili institucije nisu dorasle zadatku ili da ne žele da kažnjavaju kriminalce i teroriste“.
Zvaničnici u Prištini ocenili su u subotu da su martovski nemiri iz 2004. „tragičan događaj“, koji je štetio imidžu KIM, ali je i značajno uticao na sadržinu predloga rešenja za budući status Pokrajine, koje je predložio specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari, prenosi prištinska agencija Kosovalajv. Jonuz Saljihaj, ministar pravde u privremenoj vladi Kosova, tvrdi da su martovski nemiri imali „veliki uticaj na Ahtisarijev predlog, posebno kada je reč o decentralizaciji i zaštitnim zonama“.
– Bili smo svesni posledica koje će ovi događaji izazvati – kaže Saljihaj, uz napomenu da je dosad završeno oko 80 odsto sudskih procesa protiv osumnjičenih za umešanost u martovsko nasilje.
Albert Moskovic, direktor Unmikovog Odeljenja za pravosuđe, izjavio je da su „samo u poslednja četiri meseca, na Kosovu podignute tri nove optužnice protiv devet osoba, za koje se osnovano sumnja da snose odgovornost za martovsko nasilje 2004“.
U prisustvu 17.000 pripadnika NATO i Civilne misije UN na KIM, tokom nemira od 17. do 19. marta 2004. ubijeno je 19 osoba – osmoro Srba i 11 Albanaca u sukobu sa međunarodnim snagama. Povređena su 954 lica, među kojima i pripadnici Unmik policije i Kfora, proterano je 4.000 Srba, uništeno ili oštećeno 35 pravoslavnih crkava i manastira, porušeno i spaljeno više stotina srpskih kuća. Prema podacima Misije UN na KIM, u nemirima je učestvovalo 50 hiljada kosovskih Albanaca. Od 50.000 osumnjičenih dosad su osuđene 134 osobe od kojih je 67 dobilo zatvorske kazne, saopšteno je agenciji Beta u Srpskom tužilaštvu za ratne zločine. Tužilaštvo je skoro 5.000 prijava građana koji su oštećeni tokom martovskog nasilja na KIM, u zavisnosti od vrste krivičnih dela, prosledilo Unmikovom i kosovskom pravosuđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari