Vlasi: Traži se rešenje za izuzeće BiH od taksi 1Foto: medijacentar.info

Kosovski analitičar Azem Vlasi izjavio je da, koliko on zna, Vlada Kosova nastoji pronaći rešenje kojim bi se Federacija BiH izuzela od taksi od 100 odsto, ali to će u krajnjem slučaju zavisiti od vlasti u Sarajevu.

U intervjuu portalu Vijesti.ba, Vlasi je rekao da to nisu popularne, ali su mere iz nužde.

„Žao mi je zbog BiH, ali iz Sarajeva nismo čuli makar jedan javni zahtev da ova država prema Kosovu ima isti stav kao druge države nastale od bivše Jugoslavije“, rekao je Vlasi. On je dodao da BiH nije ukinula vizni režim sa Kosovom i da se u ponaša rigidnije nego Srbija. Znam da se za takve odluke u Sarajevu moraju pitati oni iz entiteta RS, rekao je Vlasi.

Vlasi je, komentarišući ishod sastanka evropskog komesara Hana sa premijerom Kosova Haradinajem, rekao da je Han preneo kosovskim zvaničnicima da odluka Vlade Kosova za taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH nije dobra. Ali, pošto Srbija, BiH i Kosovo nisu članice EU, to ostaje samo mišljenje i prijateljska sugestija, ocenio je on. Prema njegovoj oceni, „da su zvaničnici EU ranije sugerisali Srbiji da ne vodi svuda okolo antikosovsku kampanju i sabotira Kosovo u pristupu međunarodnim organizacijama, da su i Srbiji sugerisali da poštuje pravila CEFTA prema Kosovu, kao što Kosovo poštuje prema Srbiji, ne bi do ovoga došlo“.

A BiH nema baš nikakvog interesa da pravi društvo Srbiji u antikosovskoj politici, osim što može imati posledice. Sa Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom i drugim zemljama u okviru CEFTA, Kosovo nema nikakvih problema, istakao je Vlasi. Dok ne budu međusobno priznate Srbija i Kosovo, uvek će biti problema i to ne samo na planu trgovinske saradnje, rekao je Vlsi. „Mi, kao i mnoge druge zemlje koje su priznale Kosovo, ne razumemo zašto Srbija ne priznaje Kosovo kada je ono faktički i formalno slobodno od nje od juna meseca 1999. godine.

Ne znamo šta zapravo Srbija hoće od nas“, rekao je Vlasi. Znam, kako je rekao Vlasi, da se za odluke u Sarajevu moraju pitati oni iz entiteta RS. „Ali, ako političari iz bošnjačkog i hrvatskog korpusa misle da ćutanjem u vezi Kosova mogu makar kupiti ćutanje od onih iz RS koji glasno govore protiv BiH i negiraju je kao državu, vidi se da nisu u pravu“. „Zasžaba ćute u vezi Kosova. Koliko ja znam, Vlada Kosova nastoji pronaći rešenje kojim bi se Federacija BiH izuzela od ove mere od 100 odsto, ali to će u krajnjem slušaju zavisiti od vlasti u Sarajevu“, naglasio je Vlasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari