Haški optuženik Vlastimir Đorđević, nekadašnji načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije, svedočiće narednog meseca na suđenju u Specijalnom sudu za ubistvo braće Bitići.

Predsedavajući sudskog veća Vesko Krstajić rekao je juče da je Đorđević preko svog advokata Veljka Đurđića obavestio veće da je spreman da svedoči, ali da su problem termini saslušanja, jer se pretresi u Haškom tribunalu odvijaju svakog radnog dana. Krstajić je rekao da bi Đorđević mogao da bude saslušan eventualno 20. maja video-linkom. Kako je objasnio sudija Krstajić, druga varijanta je da ga član sudskog veća Snežana Nikolić Garotić sasluša neposredno u Hagu ukoliko saslušanje putem video konferencijske veze ne bude bilo tehnički moguće.

Policijskog generala Đorđevića su optuženi, bivši pripadnici MUP Srbije Sreten Popović i Miloš Stojanović, ali i veći broj svedoka doveli u vezu sa ubistvom braće Ilia, Agrona i Mehmeta Bitićija u Petrovom Selu 1999. godine. Popovići Stojanović su optuženi da su braću Bitiću lišili prava na pravično suđenje tako što su ih predali nepoznatim pripadnicima MUP Srbije koji su ih 9. jula 1999. ubili.

Prvooptuženi Popović je na početku suđenja 13. novembra 2006. godine iznoseći odbranu rekao da su braća Bitići po usmenom naređenju Vlastimira Đorđevića dovedeni iz zatvora u Prokuplju u Nastavni centar u Petrovom Selu i predati pripadnicima MUP-a. To je potvrdio i poslednji svedok koji je saslušan u decembru prošle godine, bivši komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri koji je bio rukovodilac obuke u Nastavnom centru u Petrovom Selu. Radosavljevićje tada rekao da ga je optuženi obavestio da ga je Đorđevićtelefonom zvao i preneo mu da treba da peuzme tri osobe iz zatvora u Prokuplju i preveze do Nastavnog centra gde će ih preuzeti pripadnici MUP-a Srbije.

Tela braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla, pronađena su 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu sa rukama vezanim žicom.

Istovremeno, Fatos Bitići, brat žrtava, kaže za Danas da će njegov advokat od američkog Stejt departmenta i državne sekretarke Hilari Klinton tražiti da izvrši pritisak na Srbiju da predmet prebaci u SAD.

– Taj predmet treba da se da američkom pravosuđu da ga završi. Tražićemo i izručenje optuženih u ovom slučaju, ali i Gorana Radosavljevića, generala Obrada Stevanovića, Slobodana Borisavljevića, Radomira Đerića i Milenka Arsenijevića. Srbija ovaj slučaj koristi samo zbog politike. Nisam zadovoljan suđenjem u Srbiji – navodi Bitići. On dodaje da ne veruje ni tužilaštvu, ali ni sudu, jer ni posle dve godine suđenja nema rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari