VOICE: Veliki jaz između brige SNS-a za mlade i poražavajuće stvarnosti 1Vučić na Glavnom odboru SNS Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Veliki je jaz između predizbornih obećanja vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) o brizi za mlade i „poražavajuće slike stvarnosti za mlade ljude u Srbiji“, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

VOICE navodi da se, uprkos naporima vlasti i vladajuće stranke da pruži mladima priliku za bolju budućnost, u malo drugačijem i prilično sivom svetlu krije podatak da je stopa nezaposlenosti mladih do 24 godine skoro 30 odsto, odnosno dva i po puta viša u poređenju s bilo kojom drugom starosnom grupom.

Generalni sekretar Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) Stefan Đorđević rekao je da je dosadašnji monitorig predizborne kampanje i stranaka na vlasti i opozicije pokazao da mladi nisu u fokusu, kao i da stranke ne nude konkretna rešenja za izazove s kojima se mladi suočavaju i zbog kojih odlaze iz Srbije.

„Mi želimo da se sa reči pređe na dela i nadamo se da će svi akteri ponuditi opipljiva rešenja za unapređenje položaja mladih, jer samo priča o mladima i njihovom položaju neće učiniti da oni požele da ostanu i da budu aktivni građani“, kazao je Đorđević.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Mihail Arandarenko je ocenio da je briga političara o mladima „uglavnom samo retorička“.

VOICE je naveo da 42 odsto mladih starosti od 25 do 29 godina radi s ugovorima ograničenog trajanja i dodao da se statistika u Srbiji često zloupotrebljava u političke svrhe.

Dodaje se i da Republički zavod za statistiku u svojoj Anketi o radnoj snazi, koristi drugačija definicija „zaposlenog“, u odnosu na često citiranu statistiku o prosečnoj zaradi“.

U prvom slučaju, pod ‘zaposlenima’ se podrazumevaju svi oni koji su u nekoj vrsti radnog odnosa, što znači da se tu ubrajaju i vlasnici preduzetničkih radnji, osobe koje obavljaju poslove po osnovu ugovora o delu ili preko omladinske zadruge.

„Dakle, mladi, koji uglavnom ulaze u slične, prekarne oblike rada, tehnički se vode kao zaposleni, iako ne ostvaraju mnoga radna prava, što prilično poražavajuću sliku o njihovom položaju čini još bleđom“, piše VOICE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari