Vučić: Zemlje u našem okruženju se "ozbiljno" naoružavaju, a mi "u se i u svoje kljuse" 1Foto:Fonet

Združena taktička vojna vežba sa bojevim gadjanjem „BEGEJ 2019“ počela danas nešto posle 10 časova na privremenom poligonu „Titel“.

Na vežbi učestvuje više od 900 pripadnika Vojske Srbije iz Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane i Specijalne brigade.

Vežbu, sa vojnog broda „Kozara“, su posmatrali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vučić je izjavio da se neke zemlje u našem okruženju „ozbiljno“ naoružavaju, a da je suština pozicije Srbije, kao vojno neutralne zemlje, „u se i u svoje kljuse“.

On je kazao da su do „1 sat iza ponoći“ vođeni „iscrpljujući“ razgovori sa predstavnicima Centralne vojne komisije Kine koji su u poseti Srbiji, oko snaženja naših odbrambenih snaga.

„NATO deli poklone nekima u našem okruženju, nama su prebacivali zbog donacije BRDM-ova iz Rusije a oni planiraju da isporuče 60 oklopnih „bredlija“ i 220 MRAP-ova, to su odlična izvidjačka vozila za transport vojnika. Ljudi se ozbiljno naoružavaju ali biće i Vojska Srbije sve jača, snažićemo sve rodove naše vojske“, kazao je Vučić.

Upitan kako ocenjuje snagu Hrvatske vojske, Vučić je kazao da ima „slabih tačaka“ ali i da je proporcionalno broju stanovnika, reč o armiji „za respekt“.

„Nemamo ništa protiv da Hrvatska ima izuzetno jaku armiju, imaju ljude u Ministarstvu odbrane i vojsci koji su profesionalci i koji na ozbiljan način planiraju modernizaciju svojih oružanih snaga“, rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o stanju u Ratnom vazduhoplovstvi i protivvazduhoplovnoj odbrani, Vučić je rekao da će za pet meseci RV i PVO stajati „bolje nego mnoge zemlje u okruženju“, posebno kada budu nabavljene nove rakete vazduh-vazduh za lovačku avijaciju.

„Do decembra ćemo imati i prvi bombarder Orao sa potpuno novom opremom i mogućnošću dejstva noću a važno je i da naše MiG-ove 29 opremimo najboljim radarskim sistemima, da ih oplemenimo raketama vazduh-vazduh a prvi put će od naredne godine imati i rakete vazduh-zemlja za dejstvo po neprijateljskoj teritoriji ili našoj teritoriji koja je zauzeta“, kazao je Vučić.

Upitan za jačanje sistema PVO, posebno kada je reč o vojnoj saradnji sa Kinom, Vučić je rekao da ne može mnogo da govori o tome ali i dodao da „ne treba brinuti za budućnost Srbije po tom pitanju“.

On je izrazio zahvalnost Kini na novoj donaciji Vojsci Srbije, o kojoj je danas potpisan ugovor po kome je VS dobila oko 40 sredstava, od čamaca i motornih sanki za brdsko-planinske jedinice, do tegljača, kamiona i gradjevinskih mašina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari