Vojvodina sto dana posle izbora: Pastor očekuje kontinuitet 1Ištvan Pastor Foto: Beta/Dragan Gogić

Pokrajinska vlada još nije na vidiku iako je od izbora prošlo više od 100 dana, a skoro 70 dana od kako je 31. jula konstituisana Skupština AP Vojvodine.

Ne zna se ni kada će nova ili stara ekipa zasesti u Banovinu. Ne zna ništa o tome javnost, ali ni pokrajinski poslanici. Predsednik poslaničke grupe Vojvođanski front Branislav Bogaroški potvrdio je da nije stigao poziv za sednicu, nije poznato ime mandatara, niti je bilo razgovora o tome ko će sem SNS i SVM deliti ministarske fotelje.

Predsednik Skupštine Ištvan Pastor pak izjavio je da očekuje da vlada bude „formirana do sredine oktobra i da to bude vlada kontinuiteta, kako u političkom pogledu, tako i u pogledu ambicija i programa“.

On je izrazio i želju da Savez vojvođanskih Mađara, čiji je Pastor predsednik, nastavi saradnju sa Srpskom naprednom strankom, započetu pre četiri godine. Za sada je tajna ko će biti mandatar nove ili stare vlade.

Dosadašnji predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izbegavao je da konkretnije odgovori na pitanja novinara o tome da li će biti šef nove Pokrajinske vlade.

Na konstitutivnoj sednici pokrajinskog parlamenta šef poslaničke grupe SNS-a Dmitar Stanišić izjavio da će Pokrajinska vlada biti formirana posle Vlade Srbije, te da ne može ništa da kaže o kadrovskoj kombinatorici.

Zašto je takav sled u formiranju dve vlade, Stanišić nije želeo ili smeo da odgovori.

Mirović je na poslednjoj sednici Skupštine APV podnoseći izveštaj o četvorogodišnjem radu vlade kazao da je on sam birao pokrajinske „ministre“, odnosno da je odgovoran za taj sastav i njihov rad i rezultate.

Sudeći po Pastorovoj izjavi o vladi kontinuiteta, Mirović bi mogao ponovo da bude u ulozi kapitena koji će predvoditi pokrajinski ministarski tim, ali još uvek nije u potpunosti isključeno moguće iznenađenje i da se u poslednjem trenutku pojavi i neko drugo ime.

Proteklih meseci spekulisalo se sa raznim imenima, da će Mirović ostati ili otići u Beograd, da bi mogao da ga zameni Miloš Vučević, koji je u međuvremenu uzeo treći mandat gradonačelnika Novog Sada.

Pominjana je i Maja Gojković, ali je njoj odavano najmanje šansi za pokrajinsku premijerku. To je Vučićev manir – da drži u neizvesnosti ne samo javnost nego i najbliže saradnike.

Još manje se u javnosti, pa i kuloarima zna o tome ko će od sadašnjih pokrajinskih sekretara zadržati fotelju.

Ako je vlada, kako tvrdi Mirović, radila odlično, ne bi trebalo menjati nikoga, ali je teško očekivati da se to i dogodi. U prethodnom sastavu po jednog pokrajinskog ministra dobili su SVM i SPS i verovatno će tako ostati.

Prema skupštinskom poslovniku, poslanici bi trebalo da poziv i materijale za sednicu dobiju najmanje 10 dana pre njenog održavanja, pa je očigledno da vlade neće biti do datuma koji je pominjao Pastor.

U novom, devetom sazivu Skupštine APV od uvođenja višestranačja, koalicija oko SNS ima 76 poslanika, koalicija SPS i JS -13, SVM – 11, koalicija Vojvođanski front – 6, liste Metla i Za kraljevinu Srbiju- za srpsko Vojvodstvo po 5, a SRS 4 poslanika.

Zanimljivo je da je posle svakih izbora od 2000. godine trebalo više vremena da se formira nova vlast i izabere pokrajinska vlada. U 2000. vlada je formirana posle samo 15 dana od izbora, kada je DOS imao 101 od 120 poslanika. Četiri godine kasnije za to je bilo potreban 41 dan, 2008. – 52 dana, 2012. – 51 dan, a 2016. – trebalo je 62 dana. Izvesno je da će sada biti postignut novi rekord – više od sto dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari