Vučić 25. jula u poseti Italiji 1Foto: Kabinet predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Rimu u utorak, 25. jula, što će biti njegova prva zvanična poseta Italiji otkako je prošlog meseca stupio na dužnost šefa države, saznaje Danas nezvanično od izvora u Rimu.

Prema rečima naših sagovornika, Vučić u italijansku prestonicu odlazi na poziv predsednika Italije Serđa Matarele i tom prilikom sastaće se sa Matarelom i predsednikom Vlade Paolom Đentilonijem.

Diplomatski izvori Danasa ocenjuju da je Italija važan spoljnopolitički partner Srbije, budući da snažno podržava evropski put Beograda, što je bila jedna od poruka i nedavnog skupa o Zapadnom Balkanu, održanom u okviru Berlinskog procesa u Trstu, i imajući u vidu veoma razvijenu ekonomsku saradnju. Preko 600 italijanskih kompanija prisutno je na srpskom tržištu, uključujući Fijat u Kragujevcu, gde je do pre nekoliko dana trajao štrajk radnika. Vučić je tokom obustave rada u kragujevačkom Fijatu u intervjuu za agenciju Ansa rekao da je razgovarao sa direktorom italijanskog Fijata Alfredom Altavilom, ističući da veruje da će u Srbiji biti novih italijanskih investicija. On je, takođe, ocenio da su i srpska i hrvatska strana zadovoljne saradnjom.

Šef italijanske diplomatije Anđelino Alfano je u martu uoči posete Beogradu izjavio za Danas da je bilateralna saradnja odlična, „kako na političkom i na ekonomskom nivou“. On je ocenio da je Italija najveći strani investitor u Srbiji, i njen drugi po redu trgovinski partner. „Naša je namera da ti brojevi budu još veći, upoznajući naše privrednike sa odličnim mogućnostima koje vaša zemlja nudi, u nadi da će reforme, one postojeće i one koje tek treba pokrenuti na ekonomskom, zakonodavnom i pravnom polju, nastaviti da privlače naše privrednike. I političke veze su veoma tesne, kao što pokazuje i broj institucionalnih poseta i inicijativa u okviru strateškog partnerstva koje postoji od 2009“, kazao je Alfano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari