Vučić: Amerika i Britanija drugačije od nas vide status KiM 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbiji povodom kosovskog pitanja nisu protivnici Albanci, već oni koji su stvarali tu „državu” i koji su nam otimali tu teritoriju.

Vučić je u utorak za TV Pink rekao da je jasno da mi o Kosovu razgovaramo sa Amerikom, Velikom Britanijom i još nekim zemljama EU koje drugačije od nas doživljavaju status Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica na strani Prištine, a naše je da se borimo i guramo svoje interese na Kosovu, ali i da vodimo računa da očuvamo nacionalni korpus, prenela je Politika.

„Svakako ova godina neće biti laka, postojaće velika želja da se kosovskometohijski čvor reši, a da li to možemo? Mi iz Srbije smo s jedne strane, s druge strane su prištinske vlasti, a po izjavama prištinskog premijera Ramuša Haradinaja, mogli ste da čujete, oni nemaju svoju spoljnu politiku, već to umesto njih vodi Amerika. Ako nemate jedan od stubova državnosti, sami to kažete, onda ne znam šta tražite od drugoga“, rekao je Vučić.

Vučić kaže da sve što smo tražili kao kompromis i mogućnost kompromisa sa Albancima zaustavile su jedna ili dve svetske sile.

„Imam kompletnu sliku kako je to izgledalo i ko se sve upleo u to kolo da to zaustavi, kako bi oni o svemu odlučivali“ rekao je Vučić i dodao da tačno zna o kojim ljudima je reč i u kojim se administracijama nalaze.

„Znam, moj je greh što je Srbija nezavisna zemlja i što više dnevni red vlade niko ne šalje u ambasade na odobrenje, što našu politiku ne kreira ni jedna ambasada“, rekao je Vučić.

On je napomenuo da protiv Srbije ima mnogo snažnih faktora „tako da moramo da se borimo za što veću naklonost kod nekih važnih u Evropi i svetu“.

Vlada Srbije ima politiku i neće nikom da se dodvorava, poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari