Vučić: Balkan kao Nordijski savez 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je region Balkana daleko od nivoa saveza koji postoji u Nordijskom savezu, ali afirmacija mira i regionalne saradnje ostaje ključni prioritet u spoljnoj i delimično unutrašnjoj politici Srbije.

Sve što radimo u Srbiji, istakao je on, radimo da bismo unapredili odnose za zemljama našeg regiona i omogućili čvršće kapacitete za očuvanje mira i stabilnosti.

Vučić je, u rezidenciji ambasadora Finske u Srbiji Pertija Ikonena, prisustvovao obeležavanju 100 godina nezavisnosti te zemlje i naglasio da će sledeće godine biti obeleženo 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Srbija je zainteresovana za jačanje saradnje sa Finskom, Švedskom, Danskom, Norveškom i Nordijskim savezom, naglasio je Vučić.

Vučić je zahvalio nordijskim zemljama, Norveškoj iako nije članica Evropske unije (EU), na podršci Srbiji u procesu evropskih integracija, na donacijama i podršci u prenosu znanja i iskustava na ljude iz Srbije.

U protekle tri godine, ukazao je Vučić, Srbija je uspela da popravi svoj položaj na Duing biznis listi Svetske banke, a zemlja može se pohvali i suficitom u budžetu.

Nadamo se sledeće godine da će deficit biti minimalan i ispod jedan odsto. Pokušavamo i trudićemo se da privučemo što više investitora, rekao je Vučić i pozdravio dolazak investitora poput IKEA iz Švedske, Karlsberga iz Norveške i Tikurile iz Finske.

Vučić je naveo da je trgovinska razmena Srbije i Finske u prvih devet meseci iznosila 477 miliona evra, što je ispod mogućnosti, ali bolje nego u 2016. godini.

Zahvaljujem se za iskrenu i prijateljsku podršku koju pružate Srbiji i njenim građanima i to umemo da cenimo. Siguran sam da Srbija može da ide napred, bogatija i uspešnija, rekao je Vučić.

Vučić i finski ambasador Perti Ikenen sa saradnicima zasadili su u dvorištu rezidencije pet stabala breza, koje su, kako je istakao Ikenen, tipično drvo u njegovoj zemlji, a ima ih i u nekim delovima Srbije.

On je naglasio da je saradnja između malih zemalja u Evropi veoma vredna, što zemlje severa čine kroz Nordijski savez.

Voleli bismo da vidimo i Srbiju da nam se pridruži u Evropskoj uniji i da postane njen aktivan član, poručio je Ikenen. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari