Vučić: Bez kompromisnog rešenja kosovskog pitanja evropski put Srbije biće zaustavljen 1Foto: Beta/Branislav Božić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će bez kompromisnog rešenja kosovskog pitanja evropski put zemlje biti zaustavljen, a ne samo usporen.

„Važno je da postavimo sebi za cilj ubrzanje evropskih integracija, a to ubrzanje je nemoguće bez kompromisnog rešavanja kosovskog problema. Svako ko kaže drugačije, ljudi treba da znaju da laže“, rekao je Vučić za RTS.

Vučić je rekao da ne vidi rešenje kosovskog pitanja i dodao da su mu, kada ga je video, „svi skočili za vrat, i u zemlji i u inostranstvu“.

„Trudićemo se da štitimo nacionalne i državne interese i pokušaćemo da uradimo sve što možemo za narod na Kosovu i da ne budemo krivci za nepostojanje dijaloga“, kazao je Vučić.

Povodom reformi na evropskom putu, Vučić je naveo da Srbija može da načini napredak u oblasti pravosudja, ocenivši da je tu neefikasna, i da „može mnogo da promeni i u različitim oblastima vladavine prava“.

„Nova vlada Srbije će biti u ustavnom roku“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da posle junskih poslaničkih izbora još razmišlja o budućem premijeru, ali da će nova Vlada Srbije biti formirana pre oktobra kada ističe ustavni rok za to.

„Srbiji je potreba energičan, vredan i borben premijer“, rekao je Vučić za javnu TV RTS i ocenio da je Ana Brnabić bila odlična premijerka.

Rekao je da će novi sastav Skupštine Srbije takodje biti konstituisan u zakonskom roku, odnosno 30 dana posle zvaničnog proglašenja rezultata izbora održanih 21. juna, a delimično ponovljenih u sredu, 1. jula.

Na pitanje o tome ko će biti opozicija u novom sastavu Skupštine, Vučić je rekao da će se to videti, da će razgovarati i sa dosadašnjim koalicionim partenrom – SPS, i sa Aleksandrom Šapićem, šefom novopridošle stranke SPAS.

Vučič je rekao da „neće da se pravda zbog odličnog izbornog rezultata“ liste svoje stranke SNS i da će se „i sledeći put boriti da taj rezultat bude još bolji“.

„Nikad izbori nisu bili demokratskiji, ni jednu reč o opoziciji nismo rekli“, rekao je Vučić.

Vučić je na sebe preuzeo odgovornost što je s proslave izborne pobede u sedištu SNS-a, „poslata loša slika“ jer on i drugi stranački funkcioneri nisu nosili maske i nisu poštovali „meru socijalne distance“.

Pošto je u javnosti bilo pitanja o prisustvu na toj proslavi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i njegovom odnosu s Vučićem, predsednik je rekao da je ministar „došao kasnije“ u sedište SNS, i da i dalje „računa na njega“, ali nije potvrdio da li će Stefanović ostati ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari