Vučić: Dijalog nema alternativu 1Foto: FoNet/TV FoNet (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom i da je moguće doći do kompromisnog rešenja, dok je predsednik Bugarske Rumen Radev ocenio da dijalog nema alternatvu i da je potrebno naći mirno rešenje za sve probleme.

Vučić je, na konferenciji za novinare u Sofiji, rekao da će Srbija pokušati da dođe do kompromisa za rešenje Kosova, po kojem bi obe strane bile podjednako nezadovoljne, a ako to ne bude slučaj, neće biti smak sveta.

Isto ću reći i Žan Klod Junkeru i nadam se da će razumeti. Moliću ih da s vremena na vreme ne samo čuju, već i da slušaju ono što govori Srbija, jer samo tako možemo doći do rešenja i kompromisa, rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio Bugarskoj na podršci Srbiji na evropskom putu, dodajući da je 2025. godina za Beograd ambiciozan cilj.

Daćemo sve od sebe da ispunimo kriterijume, iako mi imamo i dodatni, koje druge države nisu imale, rekao je Vučić ponavljajući da Srbija treba da reši pitanje Kosova i Metohije.

Zahvalan sam predsedniku Radevu, koji je više puta rekao da treba da se čuje glas Srbije, jer ako neko misli da je rešenje na Balkanskom poluostrvu da Srbija sve izgubi, a svi ostali sve dobiju, tu rešenja neće biti, rekao je Vučić.

Vučić je pozvao Radeva u posetu Srbiji, Beogradu, ali i Bosilegradu i Dimitrovgradu.

Prema rečima Vučića, ekonomska razmena Srbije i Bugarske dostigla je milijardu evra, a jača i infrastrukturno povezivanje.

Važno je da mi završimo našu deonicu autoputa do Gradine, do graničnog prelaza, molimo i bugarsku stranu da završe svoj deo posla do Sofije, iako znamo da su mnogo toga uradili, rekao je Vučić i naglasio da je u planu i modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad.

Gradimo interkonektor između Bugarske i Srbije, kao i gasovodo Dimitrovgrad-Niš, rekao je Vučić.

Najavljujući da je Srbija spremna da pomogne promociju bugarskoj jezika, obrazovanje i informisanje na tom jeziku, Vučić je konstatovao da je vreme da se nesuglasice od pre 130, 100 i iz Drugog svetskog rata između dve zemlje ostave u prošlosti i da se gleda u budućnost.

Radev je rekao da je stav njegove zemlje da Srbija treba da iznese svoje stavove o pitanju Kosova, kao i da treba pronaći dugoročno rešenje za taj problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari