Vučić i Brnabić ni ove godine u Srebrenici 1Foto: EPA FEHIM DEMIR

Predsednik Srbije i predsednica Vlade Srbije ni ove godine neće prisustvovati komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici, 11. jula.

Kako nam je rečeno u kabinetu Aleksandra Vučića, predsednik Srbije sasvim sigurno neće prisustvovati obeležavanju 23 godine od srebreničkog genocida, dok u kabinetu premijerke za Danas kažu da će Ana Brnabić od 9. do 11. jula biti u Londonu, na Samitu zemalja Zapadnog Balkana, koji se održava u okviru Berlinskog procesa.

Tokom šestogodišnje vladavine Srpske napredne stranke, na čijem je čelu Aleksandar Vučić, samo jednom je prisustvovao komemoraciji u Potočarima i poklonio se žrtvama genocida, za koji su u Haškom tribunalu osuđeni brojni oficiri Vojske Republike Srpske, sa kojima su utvrđene čvrste veze sa tadašnjim vlastima u Srbiji. Takođe, Aleksandar Vučić je u vreme kada je počinjen genocid nad srebreničkim muslimanima bio visoki funkcioner Srpske radikalne stranke, partije koja je tada u Srbiji imala najsnažniju ratno-huškačku propagandu i inspirisala na zločine nad nesrpskim stanovništvom kako u Bosni i Hercegovini tako i u drugim državama regiona.

Prema rečima potpredsednika opštine Srebrenica, Nermina Alivukovića, koji se od ove godine nalazi na čelu Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice od genocida u Srebrenici, niko od visokih zvaničnika država u regionu ali i šire, neće dobiti poziv za prisustvo komemoraciji 11. jula. To je, inače, bila i praksa tokom svih prethodnih godina dok je na čelu Organizacionog odbora bio Ćamil Duraković, bivši načelnik opštine Srebrenica.

– Poslali smo svim ambasadama i diplomatskim predstavništvima u BiH dopis u kojem ih molimo da nam saopšte da li i ko od zvaničnika ili predstavnika iz tih zemalja dolazi 11. jula u Potočare. Nikome nismo uputili zvanično poziv da dodje – ističe za Danas Nermin Alivuković.

On navodi da za sada nema potvrde da će neki od visokih državnih zvaničnika iz regiona doći na komemoraciju u Potočare.

– Takođe, osim Turske, nemamo potvrdu da će doći neki najviši zvaničnik iz neke druge države, izvan regiona. Za Tursku pretpostavljamo da će neki visoki predstavnik doći na osnovu ogromnog interesovanja turskih medija – ističe predsednik Organizacionog odbora za obeležavanja godišnjice od genocida u Srebrenici za naš list.

Sagovornik Danasa dodaje da ove godine neće uputiti poziv ni lideru Liberalno-demokratske partije Čedomiru Jovanoviću, kao ni Saši Jankoviću, predsedniku Pokreta slobodnih građana, kao što je prošle godine bio slučaj.

Kako je za Danas rekao Saša Janković, predsednik PSG, ove godine neće ići na komemoraciju u Potočare, kao i da za taj neodlazak nema posebnog razloga.

– Svoje stavove i stavove Pokreta u vezi sa događajima u Srebrenici i ratnih zločina i zločinaca jasno smo puno puta izrazili – rekao je Janković za naš list.

Kamenje za negatora genocida

Jedini put kada je Aleksandar Vučić otputovao u Srebrenicu i poklonio se žrtvama srebreničkog genocida bilo je 2015. godine, na dvadesetogodišnjicu masakra. Nakon što se poklonio i krenuo između mezara, nekolicina prisutnih gađala ga je kamenjem. Danima pre odlaska na komemoraciju, Vučić je javno negirao da se u Srebrenici dogodio genocid i zahvaljivao se Rusiji jer je samo desetak dana pre godišnjice i njegovog odlaska u Potočare, u UN sprečila izglasavanje rezolucije o osudi tog genocida iz 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari