"Vučić i Đukanović su u dnevnom kontaktu" 1Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIĆ

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić nije bio u službenoj poseti Crnoj Gori od kada je njegova partija preuzela vlast u Srbiji, a on zauzeo najviše državne funkcije, 2012. godine.

To je bio povod da jedan od predstavnika Srba iz Crne Gore, Marko Milačić, lider Prave Crne Gore, proteklog vikenda u Beogradu zahvali Vučiću rečima: „Vučić od kada je na vlasti, poslednjih šest godina, nije bio u zvaničnoj poseti Crnoj Gori. To je vrlo važno i ja sam srećan što on time ne legitimiše jedan duboko kriminogeni režim. Ali pozivam Vučića da dođe u Crnu Goru zbog Srba.“

Juče nismo uspeli da dobijemo odgovor iz kabineta predsednika Srbije zbog čega od kada je na vlasti nijednom nije posetio CG, iako je u Beogradu zvanično ugostio najviše državne zvaničnike te države, ali nikada ne i njenog aktuelnog predsednika Mila Đukanovića.

Istovremeno, predsednik Vučić ima redovne kontakte i susrete sa predstavnicima Srba iz CG, među kojima su i oni osumnjičeni da su učestvovali u pokušaju državnog udara, nakon tamošnjih parlamentarnih izbora, u oktobru 2016. godine. Za otvaranje Srpske kuće u Podgorici Srbija je prošle godine izdvojila 3,4 miliona evra, ali ubrzo se saznalo da umesto da to bude kuća za promociju navodno srpskih kulturnih vrednosti, mesto okupljanja intelektualaca i javnih radnika, postalo je sedište stranke Nove srpske demokratije Andrije Mandića, takođe, osumnjičenog za učešće u pokušaju državnog udara i nasilnog rušenja vlasti Mila Đukanovića.

Prema mišljenju Predraga Zečevića, glavnog urednika crnogorskog portala Analitika, i pored svih maglovitih situacija koje prate odnose Srbije i Crne Gore, ti odnosi su, kako kaže, neuporedivo bolji nego što su bili pre dolaska Aleksandra Vučića na vlast.

– To je, čini mi se, najvažnija stvar. Boris Tadić, Vojislav Koštunica, Slobodan Milošević… i svi političari pre Vučića su imali isključivo odnose sa prosrpskom opozicijom u Crnoj Gori, nikako sa zvaničnim predstavnicima, izabranim na izborima. Oni su svi redom negirali crnogorski identitet i državnost. Vučić je, sećam se, poslednji put u CG bio sa Tomislavom Nikolićem, uoči izbora 2012. godine, kada je dobio instrukcije od Mila Đukanovića za osvajanje i održanje na vlasti – ističe glavni urednik portala Analitika za Danas.

Sagovornik Danasa, međutim, i pored svih nejasnoća, ostavljanja utiska o neiskrenosti, dvoličnosti politike Aleksandra Vučića, izdvaja i posebno naglašava da su odnosi dve države višestruko poboljšani dolaskom naprednjaka na vlast u Srbiji.

– Znam, dao je 3,4 miliona evra za Srpsku kuću u kojoj se okupljaju oni koji Crnoj Gori negiraju državnost i hoće da je sruše, kao i da se viđa sa onima za koje se sumnja da su učestvovali u terorizmu… I to što nije bio u službenoj poseti CG unazad šest godina, to mu je veliki minus. Ali, doći će kada oseti potrebu… Verujem da se sa Milom Đukanović čuje na dnevnom nivou, kao i da između njih nema velikih nesporazuma – zaključuje sagovornik našeg lista.

Podsetimo, predsednik Srbije razgovarao je proteklog vikenda u Beogradu s predstavnicima parlamentarnih stranaka i kulturnih ustanova Srba iz Crne Gore o problemima zapošljavanja i načinima za unapređenje njihovog položaja. Delegacija iz Crne Gore prenela je predsedniku zabrinutost za položaj srpske zajednice u Crnoj Gori i iznela predloge o načinima na koje bi Srbija mogla da pomogne da se taj položaj popravi. Vučić je kazao da će Srbija uvek biti uz svoj narod i za očuvanje njegovog nacionalnog identiteta i van granica Srbije.

Nedelju dana ranije patrijarh SPC uporedio je položaj Srba u CG sa onim koji je bio NDH. To je protumačeno kao reakcija države Srbije na nameru predsednika CG, kako je za Danas izjavila Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, da stavi SPC na svoje mesto u toj državi.

U kontekstu tvrdnje da srpske vlasti nisu odustale od CG, sagovornica Danasa prepoznala je ulogu SPC, koja, kako je rekla, sada jedina deluje prekogranično. „SPC je dobila tu ulogu od srpskih vlasti, da održava mogućnost pravljenja nekakvih severa Kosova u Crnoj Gori. Nakon što su crnogorske vlasti donele zakon kojim se SPC stavlja na svoje mesto, i kada je reč o imovini i načinima delovanja, srpske vlasti osećaju da im izmiče kontrola koju imaju u toj državi i zato je ta izjava Irineja toliko ekstremna. Ona pokazuje da zvanični Beograd tu neće stati“, istakla je Biserko za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari