Vučić i Konte: Italija će biti ambasador Srbije na njenom putu ka EU 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV/ DS

Premijer Italije Đuzepe Konte izrazio je danas u Beogradu, u razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, punu podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

„Potvrdio sam podršku Italije na evropskom putu Srbije i svu podršku u svim naporima koje predsednik Vučić ulaže u postizanje tog cilja. Italija će biti ambasador Srbije i srpskih organa na putu evropskih integracija“, rekao je Konte na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem.

Vučić je kazao da zbog Konteove izjave da će Italija biti ambasador Srbije nije mogao da sakrije radost i zadovoljstvo.

„Zahvalan sam Konteu jer je pružio podršku evropskom putu Srbije i izgovorio rečenicu zbog koje nisam mogao da sakrijem radost i zadovoljstvo. Rekao je da će Italija biti dobar i iskreni ambasador Srbije na evropskom putu. U uslovima kada dobijamo različite signale iz EU, takve reči iz tako snažne zemlje su od posebnog značaja, posebnog od kada Italija igra snažniju ulogu u EU i u regionu“, naveo je Vučić.

Konte je rekao da Italija stoji „rame uz rame“ sa Beogradom u sprovođenju reformi koje će doprineti ubrzanju pregovora Srbije s EU.

„Ubeđeni smo da je ovaj put nepovratan i uvek ćemo biti na raspolaganju da damo našu punu podršku. Želim da potvrdim prioritet koji Srbija ima u očima Italije i važnost stabilnosti i evropske perspektive celog regiona“, kazao je Konte.

Vučić se osvrnuo na značaj takvog stava Italije posle izjave francuske ministarke za evropska pitanja Natali Loazo da sadašnje stanje EU ne omogućava dalje proširenje.

„Slušali smo i francusku ministarku Loazo i italijanskog premijera Kontea u vezi članstva Srbije u EU. Mi smo uvek spremni da čujemo sve stvari, ali izjave Kontea donose optimistični vetar u Srbiju, donose novu i drugačiju atmosferu“, kazao je Vučić.

Konte je izrazio „veliku podršku“ i naporima Vučića da postigne sporazum s Prištinom, navodeći da Kosovo treba da pokaže „neophodni napor da obnovi pregovore“ i da ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uvedene u novembru.

„Priština treba da pokaže neophodni napor da obnovi pregovore, da povuče takse koje su uvedene u novembru. Mi se nadamo da će kompromis biti veoma brzo postignut“, rekao je italijanski premijer.

Naveo je da jednostrano usvajanje kosovskih taksi „ne vodi ničemu“ i da je dijalog jedini način da se ubrza put ka EU, zbog čega, kako je rekao, sve strane treba da bude mudre.

„Izuzetno je bila mudra odluka srpske vlade prema uvođenju taksi. Pričaću sa (šeficom evropske diplomatije Federikom) Mogerini o tome na koji način Italija kao ambasador Srbije može da pomogne“, kazao je Konte.

Vučić je ocenio da Srbija neće ući u EU dok „ne postigne ovakav ili onakav sporazum sa kosovskim Albancima“ i dodao da je Beograd spreman da odmah po ukidanju taksi nastavi razgovore i dijalog koji će možda, u budućnosti, voditi ka kompromisnom rešenju.

„Da li će se to desiti ili neće? Mnogo je još puta pred nama, ali je uvek važnije tragati za mirom i kompromisom nego za razlozima koji bi vodili ka sukobima“, rekao je Vučić.

Dodao je da je Kontea upoznao sa stavom Srbije da uvođenje taksi od 100 odsto predstavlja kršenje Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini – CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da je reč o nečemu što racionalni ljudi ne rade, ali da je Srbija uprkos tome spremna za nastavak dijaloga kada to pitanje bude rešeno.

Komentarišući kontroverze koje su nastale posle intervjua koji je dao italijanskoj agenciji ANSA, a u kojem je navodno rekao da Srbija ne može da prizna Kosovo, a da nešto ne dobije zauzvrat, Vučić je kazao da ništa o priznanju nije govorio, osim da o tome ne može da govori.

„Ništa o priznanju nisam govorio osim što sam rekao da ne mogu o tome da govorim jer mi nemamo nikakvo kompromisno rešenje. Ali ja nisam neko ko bi mogao bilo kome da isključi neku temu za razgovor“, rekao je predsednik Srbije.

On je rekao da je s Konteom razgovarao i o globalnim pitanjima i najavio da će Beograd podržavati politiku Italije usmerenu na unapređenje uslova života u Evropi i ka boljoj saradnji sa ostalim kontinentima.

„Sa radošću gledamo na snaženje italijanske moći i italijanske države. U nama ćete imati iskrenog prijatelja“, rekao je Vučić.

Dodao je da je s Konteom razgovarao i o ekonomskim odnosima i da su konstatovali da dve zemlje svake godine beleže rast robne razmene, ali i broja turista.

„Imamo više stotina italijanskih kompanija u kojima rade desetine hiljada ljudi. Povećava se i broj turista. Imali smo prošle godine 52.000 turista iz Italije sa 118.000 noćenja“, rekao je Vučić.

Konte je naveo da je trgovinska razmena dve zemlje u 2018. godini prešla iznos od četiri milijarde evra i dodao da je to više od 46 odsto u odnodu na 2017. godinu.

„Imamo intenzivne odnose i intenzivnu razmenu privrenih dobara, u Srbiji posluje oko 600 italijanskih preduzeća. Italija se potvrdila kao drugi partner Srbije, naša saradnja je sve intenzivnija u različitim sektorima – u bankarskom, u sektoru mehanike i hemije“, naveo je italijanski premijer.

Dodao je da Italija doprinosi diplomatskim, privrednim i kulturnim odnosima dve zemlje i podsetio da se ove godine obeležava 140 godina od ustanovljenja diplomatskih odnosa na relaciji Rim-Beograd i deset godina od utvrđivanja strateškog partnersta.

„Ubeđen sam da će ova poseta doprineti jačanju naše komercijalne saradnje i kulturnih veza među našim zemljama“, rekao je Konte.

On je kazao i da dve zemlje povezuje iskreno prijateljstvo i dodao da se u Beogradu oseća kao kod kuće.

„Dragi prijatelju, osećam se kao kod kuće. Ovo je prva poseta italijanskog premijera Beogradu posle sedam godina“, kazao je Konte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari