Vučić: Neću se nikome dodvoravati 1Foto: tviter@predsednikrs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Vrginmostu da Srbi i Hrvati imaju različite poglede na ono što se dešavalo u prošlosti, ali da to ne znači da ne mogu da žive zajedno i da razgovaraju.

Na pitanje da li ga opterećuje govor u Glini iz 1995. godine, Vučić je rekao da se on „neće nikome dodvoravati“, prenosi N1.

„Interesantno je da je mera vaše podrške direktno proporcionalna meri poniznosti koje očekujete od nekoga ko je došao među vas. S moje strane, tu potrebu da vam se dodvoram nećete videti“, izjavio je Vučić odgovarajući na pitanje o govoru u Glini 1995. kada je rekao da je taj grad u Hrvatskoj srpski.

Kako je rekao, Srbija i Hrvatska nemaju drugih spornih granica osim „36 kilometara na Dunavu“. „Trideset šest kilometara je granica na Dunavu između Srbije i Hrvatske. To je ono što je sporno. Inače, nemamo drugih sporova oko granica“, rekao je Vučić u Vrginmostu.

Televizija N1 prenosi na svom sajtu da je predsednik Srbije rekao i da dve zemlje imaju „različite poglede na ono što se događalo pre 23 i 28 godina, ali da to ne znači da „ne treba da živimo zajedno i da razgovaramo“.

„Ja sam, čini mi se, bio vrlo pristojan, ozbiljan, odgovoran, ne želeći da na uvrede odgovaram uvredama i teškim rečima. Slušao sam i danas neistine o sebi i nemam problem da na te laži odgovaram“, dodao je.

Naglasio je da „tu vrstu harange nijedan hrvatski zvaničnik, s kojima se niko u Srbiji ne slaže, neće doživeti u našoj zemlji“.

„Niko od šire porodice Vučić nije bio četnik. Godine 1992. sve kuće Vučića u selu Čipuljić su spaljene, nije bilo nekog da ih brani, ali ja nisam došao da tražim bilo čije izvinjenje, došao sam da razgovaram o tome šta možemo da napravimo“, rekao je Vučić.

Na konstataciju da njegov govor u Glini nije laž i da postoji zapisano šta je rekao tada, Vučić je odgovorio: „Vaše viđenje svega što se dešavalo u ’95-oj je potpuno različito od našeg viđenja. Vi kada hvalite Oluju, to je vaš praznik, ali je kod nas dan tuge. I to je kod svih Srba slučaj. Ali je li to razlog da ne razgovaramo, ili je razlog da me sa što više mržnje pogledate“.

Vučić optužio reportera N1 da je izmislio spominjanje „Velike Srbije“

Novinar N1 televizije Elvir Mešanović insistirao je na komentaru govora u Glini o Velikoj Srbiji. Vučić mu je odgovorio: „Izmislili ste to za Veliku Srbiju, toga u govoru u Glini nema.“

N1 podseća šta je Aleksandar Vučić 20.3.1995. u Glini zapravo rekao:

„…Ništa više nema od vesti u Krajini. Kao da je to inostranstvo, kao da je to u Hrvatskoj… E, neće moći! Nikada Srpska krajina, nikada Glina neće biti hrvatska. Nikada Banija neće nazad u Hrvatsku! Ukoliko srpski radikali pobede i poraze predsednika Srbije, vi znate da ćete živeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi, i tu odstupanja biti neće“, reči su iz govora Vučića u Glini.

 

„Iste muke tište i srpske i hrvatske domaćine“

Iste muke tište i srpske i hrvatske domaćine, važno je da razgovaramo, poručio je tokom drugog dana posete Hrvatskoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da će pozvati Kolindu Grabar Kitarović da poseti Srbiju i vidi šta je urađeno za hrvatsku manjinu.

Došao sam da bismo napravili odnose saradnje, gde bismo se poštovali i gde bi Srbi u Hrvatskoj mogli da budu mirniji i sigurniji u svoju budućnost, i da se Hrvatima u Srbiji obezbedi bolji život, rekao je Vučić u Domu kulture u Vrginmostu, a prenosi RTS. Naveo je da nije problem da se razgovara o svim otvorenim temema.

„O budućnosti ne vidim nikakve velike razlike u interesima koje Srbi i Hrvati imaju. Mislim da imamo zajedničke, gotovo iste probleme, te probleme možemo lakše da rešavamo ako ih zajedno rešavamo“, kaže predsednik Srbije i dodaje da iste muke tište i srpske i hrvatske domaćine.

„Važno je da razgovaramo o bržem infrastrukturnom povezivanju, putevima i železnici, da istovremeno gledamo kako da u svakom selu, gradu, mestu, varošici u kojoj žive Srbi pomognemo, a šta može Hrvatska – isto važi i za Hrvate u Srbiji“, naveo je predsednik. Poručio je Srbima u Vrginmostu da želi da „s ponosom nose srpsko prezime, da se nikoga ne stide i ne boje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari